Krémová zemiaková polievka s medvedím cesnakom a parmezánovým krutónom
Zdroj: Shutterstock.com
Suroviny na polievku:
-
2 žlté cibule
-
cca 300 g ošúpaných zemiakov
-
medvedí cesnak (podľa chuti)
-
2 dcl smotany (33% )
-
pár kociek masla
-
soľ
-
korenie
-
muškátový oriešok
-
bobkový list
-
olej
-
Suroviny na parmezánový krutón:
-
2 plátky toastového chleba
-
soľ
-
korenie
-
trošku olivového oleja
Zdroj foto: Peter Varga | Zdroj: súkr.archív
Postup:
-
Cibuľu nakrájame na tenké plátky, osmažíme na oleji do zlatista, pridáme bobkový list a nakrájané zemiaky. Zalejeme vodou a necháme na malom plameni uvariť.
-
Keď zemiaky úplne zmäknú, vyberieme bobkový list a rozmixujeme polievku pomocou ponorného mixéra.
-
Potom nasekáme medvedí cesnak (podľa chuti) a ešte trochu vymixujeme. Nakoniec vmiešame smotanu a jednotlivé kúsky masla. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
-
Parmezánový krutón si pripravíme tak, že nakrájame toast na kocky (cca 5 mm x 5 mm), vložíme do misky a premiešame so soľou, korením a olivovým olejom.
-
Rozložíme na plech a postrúhame na ne čerstvý parmezán. Dáme zapiecť do predhriatej rúry na 180 stupňov, kým nebudú do zlatista opečené (cca 3 minúty).
Vyskúšajte tiež: