Krémová zemiaková polievka s medvedím cesnakom a parmezánovým krutónom

Obľubujete krémové polievky? Čo tak vyskúšať takúto z medvedieho cesnaku, ktorý patrí k prvým bylinkám jari, zemiakov a parmezánu? Postup pre vás pripravil slovenský šéfkuchár.

Suroviny na polievku:

  • 2 žlté cibule

  • cca 300 g ošúpaných zemiakov

  • medvedí cesnak (podľa chuti)

  • 2 dcl smotany (33% )

  • pár kociek masla

  • soľ

  • korenie

  • muškátový oriešok

  • bobkový list

  • olej

  • Suroviny na parmezánový krutón:

  • 2 plátky toastového chleba

  • soľ

  • korenie

  • trošku olivového oleja

Šéfkuchár Peter Varga

Zdroj foto: Peter Varga | Zdroj: súkr.archív

Postup:

  1. Cibuľu nakrájame na tenké plátky, osmažíme na oleji do zlatista, pridáme bobkový list a nakrájané zemiaky. Zalejeme vodou a necháme na malom plameni uvariť.

  2. Keď zemiaky úplne zmäknú, vyberieme bobkový list a rozmixujeme polievku pomocou ponorného mixéra.

  3. Potom nasekáme medvedí cesnak (podľa chuti) a ešte trochu vymixujeme. Nakoniec vmiešame smotanu a jednotlivé kúsky masla. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.

  4. Parmezánový krutón si pripravíme tak, že nakrájame toast na kocky (cca 5 mm x 5 mm), vložíme do misky a premiešame so soľou, korením a olivovým olejom.

  5. Rozložíme na plech a postrúhame na ne čerstvý parmezán. Dáme zapiecť do predhriatej rúry na 180 stupňov, kým nebudú do zlatista opečené (cca 3 minúty).


Vyskúšajte tiež:

Rýchla jarná nátierka z medvedieho cesnaku