mnam
Marhuľové knedle – Marillenknödel s marhuľovým kompótom
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
- 500 g varených zemiakov
- 1 vajce
- polohrubú múku (koľko poberú zemiaky)
- 3 PLK kyslej smotany
- štipka soli
- 500 g marhúľ, prípadne kompót
Postup
Zemiaky uvaríme, roztlačíme, pridáme vajce, soľ, kyslú smotanu a postupne pridávame múku tak, aby sme vytvorili dobre tvarované cesto. Cesto vyváľame, nakrájame na štvorce, položíme na ne marhule a obalíme cestom. Vyvaríme v slabo osolenej vode, vyberieme a posypeme opraženou strúhankou, pomletými orechmi, prípadne tvarohom. Polejeme roztopeným maslom.
Ďalšia možnosť - odpaľované cesto
Čo budeme potrebovať?
- 500 ml mlieka
- 100 g masla
- 300 g hrubej múky
- 2 vajcia
- štipku soli
- Servírovanie: maslo, orechy, cukor
Postup
Mlieko, maslo zvaríme, osolíme, naraz pridáme celú múku a miešame, až kým je cesto hladké a oddeľuje sa od panvice a od varešky. Cesto necháme vychladnúť a postupne vmiešame 2 vyšľahané vajcia. Cesto je hladké, polotuhé, urobíme si z neho váľok o hrúbke asi 3 cm a krájame tiež na šírku asi 3 cm. V dlani cesto roztlačíme vložíme marhuľu a vytvoríme guľku. Varíme v mierne osolenej vode, pokvapkáme maslo, posypeme práškovým cukrom a mletými orechmi.
Čítajte viac: