Domáca Sacherka (Sacherova torta)
Zdroj foto: Shutterstock.com
Originál receptu sa údajne stále drží v tajnosti, zato je niekoľko napodobenín, dokonca s ríbezľovou marmeládou a marcipánom. To, čo pre Salzburg znamenajú Mozartove gule, to pre Viedeň znamená Sacherová torta. Originál či napodobenina, pripravená s láskou vždy poteší.
Čo budeme potrebovať?
- 200 g práškového cukru
- 200 g masla
- 6 vajec
- 165 g hladkej múky
- 50 g strúhanky
- 2 balíčky vanilínový cukor
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 200 g čokolády
- 1 PL oleja
Ovocná náplň:
- 500 g marhule (prípadne marhuľový kompót)
- 200 g kryštálový cukor
- štipka škorice
Poleva:
- 200 ml smotana na šľahanie
- 100 g horká čokoláda
- 1 PL pravého masla
Postup
Najskôr si pripravíme korpus. Maslo, žĺtky, cukor vymiešame do peny, pridáme čokoládu, ktorú sme rozlámali a roztopili vo vodnom kúpeli (čokoláda musí byť vlažná), vniknutú čokoládovú masu dobre vymiešame. Postupne pridáme preosiatu hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva, strúhanku a nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Hladké cesto preložíme do tortovej formy, zarovnáme a pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 165 °C asi 50 - 60 minút. Urobíme skúšku špajdľou, ak sa cesto nelepí vyberieme z rúry a necháme asi 5 minút odstáť. Okraje oddelíme od formy, preložíme papierom na pečenie, korpus zaťažíme a necháme vychladnúť. Vychladnutý 2x prekrojíme.
Medzitým si pripravíme ovocnú náplň. Marhule umyjeme a odkôstkujeme. Na panvici rozpustíme cukor na svetlohnedý karamel a posypeme škoricou. Pridáme marhule, podlejeme vodou (iba toľko, aby sa nepripálili) a podusíme. Po odparení asi 1/3 hmoty odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
Do tortovej formy vložíme spodný diel korpusu, potrieme ho ešte vlažnou marhuľovou hmotou, prikryjeme druhým dielom, opäť natrieme marhuľovou hmotou. Nakoniec potrieme aj povrch tretieho dielu a necháme dobre vychladnúť. Dobre vychladnutú tortu polejeme čokoládou polevou (smotanu zohrejme, pridáme na kocky rozdrobenú čokoládu, maslo a vymiešame do hladka), necháme stuhnúť do druhého dňa a servírujeme.
Čítajte viac: