Domáca Sacherka (Sacherova torta)

Túto úžasnú tortu vytvoril vraj v roku 1832 vtedy iba 16-ročný Franz Sacher, ako učeň druhého ročníka na dvore kniežaťa Meternicha. Tortu vylepšil jeho syn Eduard. Sacherovci založil sieť hotelov a torta preslávila rodinu po celom svete.

Sacherova torta Zdroj foto: Shutterstock.com

Originál receptu sa údajne stále drží v tajnosti, zato je niekoľko napodobenín, dokonca s ríbezľovou marmeládou a marcipánom. To, čo pre Salzburg znamenajú Mozartove gule, to pre Viedeň znamená Sacherová torta. Originál či napodobenina, pripravená s láskou vždy poteší.

Čo budeme potrebovať?

  • 200 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 6 vajec
  • 165 g hladkej múky
  • 50 g strúhanky
  • 2 balíčky vanilínový cukor
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 200 g čokolády
  • 1 PL oleja

Ovocná náplň:

  • 500 g marhule (prípadne marhuľový kompót)
  • 200 g kryštálový cukor
  • štipka škorice

Poleva:

  • 200 ml smotana na šľahanie
  • 100 g horká čokoláda
  • 1 PL pravého masla

Postup

Najskôr si pripravíme korpus. Maslo, žĺtky, cukor vymiešame do peny, pridáme čokoládu, ktorú sme rozlámali a roztopili vo vodnom kúpeli (čokoláda musí byť vlažná), vniknutú čokoládovú masu dobre vymiešame. Postupne pridáme preosiatu hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva, strúhanku a nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Hladké cesto preložíme do tortovej formy, zarovnáme a pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 165 °C asi 50 - 60 minút. Urobíme skúšku špajdľou, ak sa cesto nelepí vyberieme z rúry a necháme asi 5 minút odstáť. Okraje oddelíme od formy, preložíme papierom na pečenie, korpus zaťažíme a necháme vychladnúť. Vychladnutý 2x prekrojíme.

Medzitým si pripravíme ovocnú náplň. Marhule umyjeme a odkôstkujeme. Na panvici rozpustíme cukor na svetlohnedý karamel a posypeme škoricou. Pridáme marhule, podlejeme vodou (iba toľko, aby sa nepripálili) a podusíme. Po odparení asi 1/3 hmoty odstavíme a necháme mierne vychladnúť.

Do tortovej formy vložíme spodný diel korpusu, potrieme ho ešte vlažnou marhuľovou hmotou, prikryjeme druhým dielom, opäť natrieme marhuľovou hmotou. Nakoniec potrieme aj povrch tretieho dielu a necháme dobre vychladnúť. Dobre vychladnutú tortu polejeme čokoládou polevou (smotanu zohrejme, pridáme na kocky rozdrobenú čokoládu, maslo a vymiešame do hladka), necháme stuhnúť do druhého dňa a servírujeme.


Čítajte viac: