Cisárov trhanec

Hoci je Cisárov trhanec považovaný za typicky rakúsky recept, známy je aj mimo Rakúska. Výborne jedlo, ibaže po toľkých rokoch nevieme, kto to ocenil viac, či cisár František Jozef alebo jeho kuchár.

Trhanec Zdroj foto: Shutterstock.com

Základ receptu je vždy rovnaký, iba zmes si pripravíme podľa chuti a samozrejme obmieňať môžeme aj kompót.

Čo budeme potrebovať?

  • 400 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 220 g polohrubej múky
  • 1 PL kryštáľový cukor
  • 2 PL hrozienok
  • 1 PL nasekané oriešky (podľa chuti)
  • 5 ml rum
  • 2 PL maslo
  • olej
  • brusnicový kompót

Postup

Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme tuhý sneh. V mlieku rozšľaháme žĺtky, pridáme cukor a postupne múku. Vypracujme cesto, nakoniec do neho zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Na panvicu si dáme trochu oleja, rozohrejeme a nalejeme hrubšiu vrstvu cesta. Opečieme z jednej i z druhej strany. Hotové potrháme na menšie kúsky – trhance. Rozpustíme maslo, pridáme oriešky, hrozienka, kryštálový cukor, dobre premiešame. Trhanec rozložíme na tanier, polejeme pripravenou zmesou (maslo, cukor, hrozienka oriešky). Servírujeme s brusnicovým kompótom, prípadne s iným kompótom (podľa chuti).


Čítajte viac:

Regia

Akosi sa Vám tam pri miešaní cesta vytratil ten rum. Nehovoriac o tom, že toto jedlo má ďaleko od zdravej výživy, Ostatne ako všetky, ktoré tu propagujete. Nechápem, ako takéto recepty môže odporúčať odborníčka na zdravú výživu.