Fínske varené víno

Varené víno - ideálne najmä na dlhé zimné predvianočné večery. Nápoj je pripravovaný z vína (červené, biele), z byliniek a ďalších prísad, ako dobre umytá, najlepšie chemicky neošetrená pomarančová kôra, citrónová kôra, klinčeky, škorica, nové korenie a badián.

Fínske varené víno Zdroj foto: Shutterstock.com

V minulosti sa týmto spôsobom „napravovalo“ nekvalitné víno. Dnes je dispozícii množstvo rôznorodých receptov.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 liter červené víno
  • 50 g mandle
  • 50 g sušené hrozienka
  • 1 kúsok škorice ( 3-4 cm)
  • 3-4 ks voňavé klinčeky
  • 1 pomaranč (kôra)
  • 100 ml vodka
  • 4 PL cukru

Postup

Víno vlejeme do nádoby na varenie, pridáme k nemu podrvené mandle, hrozienka, škoricu, klinčeky, pomarančovú kôru a podľa chuti cukor. Víno pomaly zahrievame do bodu varu, ale nevaríme. Nakoniec pridáme vodku, precedíme a servírujeme.