Varené víno - ideálne najmä na dlhé zimné predvianočné večery. Nápoj je pripravovaný z vína (červené, biele), z byliniek a ďalších prísad, ako dobre umytá, najlepšie chemicky neošetrená pomarančová kôra, citrónová kôra, klinčeky, škorica, nové korenie a badián.
V minulosti sa týmto spôsobom „napravovalo“ nekvalitné víno. Dnes je dispozícii množstvo rôznorodých receptov.
Čo budeme potrebovať?
1 liter červené víno
50 g mandle
50 g sušené hrozienka
1 kúsok škorice ( 3-4 cm)
3-4 ks voňavé klinčeky
1 pomaranč (kôra)
100 ml vodka
4 PL cukru
Postup
Víno vlejeme do nádoby na varenie, pridáme k nemu podrvené mandle, hrozienka, škoricu, klinčeky, pomarančovú kôru a podľa chuti cukor. Víno pomaly zahrievame do bodu varu, ale nevaríme. Nakoniec pridáme vodku, precedíme a servírujeme.
Absolventka Karlovej univerzity v Prahe. Do povedomia odbornej i pacientskej verejnosti sa dostala ako manažérka v odbore ošetrovateľstvo. Stála pri zrode nového medicínskeho odboru - geriatria. Spoluzakladala jednu z prvých Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku. V roku 2013 bola v prestížnej celoslovenskej súťaži Sestra roka ocenená za celoživotné dielo v ošetrovateľstve. V súčasnosti píše pre viaceré internetové portály so zameraním na podporu zdravia – prevenciu. Propaguje zdravý životný štýl, vrátane racionálneho stravovania.