Jedlo do práce: pohánkovo - špaldové palacinky

Počas pracovných dní sa nemusíte spoliehať iba na firemnú kantínu či jedlo z okolitých reštaurácii, z ktorého vám často býva ťažko. Naučte sa pripraviť si zdravé a chutné jedlo doma, budete mať plne pod kontrolou jeho kvalitu i množstvo.

Pohánkovo-špaldové palacinky s brokolicovou plnkou Zdroj foto: súkr.archív

Pohánkovo-špaldové slané palacinky s brokolicovou plnkou

Palacinky sú stará klasika. Už ani palacinky v slanej verzii nie sú až také nevídané. Tento recept používa pohánkovú a špaldovú múku. Pohánková múka je vhodná aj pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku a pokojne sa môže použiť aj v celom rozsahu. Palacinky budú trošku tuhšie a samozrejme budú mať špecifickú chuť pohánky. Preto sme použili zmes múk, aby sme získali čo najlepšiu chuť.

Plnka je z brokolice a bryndze, môžeme si však pripraviť akúkoľvek plnku. Napríklad špenátovú, tvarohovú, jogurtovo-syrovú. Jednoducho, čo sa vám hodí a čo máte v chladničke. Ak by ste chceli menej tučnú verziu, namiesto smotany použite biely jogurt.


Prečítajte si tiež:

Čo budeme potrebovať (4 stredné palacinky – 2 porcie)?

  • 60 g špaldovej múky
  • 60 g pohánkovej múky
  • 50 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • soľ
  • kokosový olej

Plnka:

  • 5 ružičiek brokolice
  • 100 g bryndze
  • 100 g smotany
  • korenie

Postup

Pripravíme si cesto na palacinky – všetky ingrediencie zmiešame. Nachystáme si panvicu a palacinky spravíme na troške kokosového oleja. Brokolicu si uvaríme, rozmixujeme a studenú ju rozmiešame s bryndzou a smotanou a pridáme korenie. Plnka je hotová. Palacinky si môžeme jednoducho zabaliť do krabičky a v najhoršom prípade sa dajú jesť aj rukami.

Výživové hodnoty (1 porcia bez plnky):

  • 313,5 kCal
  • 15,5 g bielkovín
  • 43 g sacharidov
  • 8,5 g tukov

Výživové hodnoty (1 porcia s plnkou):

  • 571 kCal
  • 28 g bielkovín
  • 49 g sacharidov
  • 28 g tukov