Kuracie prsia s kôprovou omáčkou

Kôpor vypestovaný v záhradke, na parapete okna alebo jednoducho kúpený. Dostaneme ho čerstvý, sušený, mrazený. Pripisujú sa mu aj liečivé účinky, ako podpora imunitného systému, protizápalové účinky, mineralizuje kosti. Kôpor rozvonia celú kuchyňu a jedlu dodá špecifickú chuť.

Kuracie prsia s kôprovou omáčkou Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 2 ks kuracích pŕs
  • 200 g šampiňóny
  • 1 PL masla
  • 1 väčšia cibuľa
  • 6 – 8 ks zemiakov
  • 300 – 500 ml smotany na varenie
  • podľa chuti soľ, čierne mleté korenie, rasca
  • 1 menšia viazanička kôpru

Postup

Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kúsky (kocky). Roztopíme maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme. Pridáme kuracie mäso, osolíme, ochutíme čiernym mletým korením a rascou. Podusíme vo vlastnej šťave, asi po 10 - 15 minútach pridáme šampiňóny. Dusíme až kým mäso a šampiňóny nie sú takmer mäkké. Po ďalších asi 20 minútach pridáme na kolieska nakrájané zemiaky, zalejeme smotanou a dusíme. Mäso, šampiňóny a zemiaky by mali byť mäkké, omáčka zahustená (odparená voda). Na záver omáčku ochutíme octom, cukrom a primiešame nakrájaný kôpor.


Prečítajte si viac:

Česká a moravská kuchyňa - to nie je len „vepřo, knedlo, zelo"