Kubo – staročeské jedlo

Tradičný staročeský recept, pôvodne jedlo chudobných, ktorého základnou surovinou sú jačmenné krúpy a huby. Výborný je aj zemiakový kubo. Veľmi rýchly a finančne nenáročný obed, navyše zbytočne nezvýši cholesterol. Zemiaky alebo krúpy? Vaša voľba..

Kubo – staročeské jedlo Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g varených jačmenných krúp
  • 250 g čerstvých húb
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2-4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL rasce
  • 1 KL soli
  • 1 KL mleté čierne korenie
  • 1 ČL majoránky
  • 50 g masla
  • 100 ml oleja

Postup

Jačmenné krúpy uvaríme v slanej vode a necháme vychladnúť. Medzitým si opražíme cibuľu, pridáme nakrájané huby, rascu, prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme a krátko podusíme. Keď sú huby udusené pridáme vychladnuté uvarené krúpy. Dobre premiešame, ochutíme majoránom, opäť premiešame a uložíme do zapekaj misy vyloženej fóliou na pečenie. Navrch rozložíme plátky masla. Krátko (10 – 15 minút) zapečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 175°C. Servírujeme zľahka posypané strúhaným syrom, prípadne s opraženou cibuľkou (cibuľku nakrájame na mesiačiky, obalíme v hladkej múke a prudko opečieme na oleji).


Prečítajte si viac:

Česká a moravská kuchyňa - to nie je len „vepřo, knedlo, zelo"