Kubo – staročeské jedlo
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
- 500 g varených jačmenných krúp
- 250 g čerstvých húb
- 1 väčšiu cibuľu
- 2-4 strúčiky cesnaku
- 1 PL rasce
- 1 KL soli
- 1 KL mleté čierne korenie
- 1 ČL majoránky
- 50 g masla
- 100 ml oleja
Postup
Jačmenné krúpy uvaríme v slanej vode a necháme vychladnúť. Medzitým si opražíme cibuľu, pridáme nakrájané huby, rascu, prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme a krátko podusíme. Keď sú huby udusené pridáme vychladnuté uvarené krúpy. Dobre premiešame, ochutíme majoránom, opäť premiešame a uložíme do zapekaj misy vyloženej fóliou na pečenie. Navrch rozložíme plátky masla. Krátko (10 – 15 minút) zapečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 175°C. Servírujeme zľahka posypané strúhaným syrom, prípadne s opraženou cibuľkou (cibuľku nakrájame na mesiačiky, obalíme v hladkej múke a prudko opečieme na oleji).
Prečítajte si viac:
Česká a moravská kuchyňa - to nie je len „vepřo, knedlo, zelo"