Juhočeská kulajda
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
- 200 g čerstvých húb
- 2 PL masla
- 2 PL hladkej múky
- 1 a ½ l vody
- 2 stredne veľkých zemiakov
- 250 ml kyslej smotany
- 1 menšiu viazaničku kôpru
- ½ KL rasce
- podľa chuti soľ, cukor, ocot
Postup
Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme studenou vodou, rozmiešame a pridáme nakrájané huby a krátko povaríme. Pridáme zemiaky, rascu, soľ a varíme, kým nie sú huby a zemiaky hotové. Polievku podľa potreby zahustíme vareným zemiakom a zjemníme smotanou, krátko prehrejeme, nevaríme. Nakoniec polievku ochutíme cukrom, octom a nadrobno nakrájaným kôprom. Ak chceme výdatnejšiu polievku pridáme nakrájané natvrdo uvarené vajcia. Podávame s pečivom.
Prečítajte si viac:
Česká a moravská kuchyňa - to nie je len „vepřo, knedlo, zelo"