Juhočeská kulajda

Typická česká biela polievka je špecifická vysokou hustotou a jedinečnou chuťou húb. Kulajda môže nahradiť predkrm alebo dokonca hlavný chod.

Juhočeská kulajda Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 200 g čerstvých húb
  • 2 PL masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 a ½ l vody
  • 2 stredne veľkých zemiakov
  • 250 ml kyslej smotany
  • 1 menšiu viazaničku kôpru
  • ½ KL rasce
  • podľa chuti soľ, cukor, ocot

Postup

Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme studenou vodou, rozmiešame a pridáme nakrájané huby a krátko povaríme. Pridáme zemiaky, rascu, soľ a varíme, kým nie sú huby a zemiaky hotové. Polievku podľa potreby zahustíme vareným zemiakom a zjemníme smotanou, krátko prehrejeme, nevaríme. Nakoniec polievku ochutíme cukrom, octom a nadrobno nakrájaným kôprom. Ak chceme výdatnejšiu polievku pridáme nakrájané natvrdo uvarené vajcia. Podávame s pečivom.


Prečítajte si viac:

Česká a moravská kuchyňa - to nie je len „vepřo, knedlo, zelo"