Makové domáce slíže so slivkovou omáčkou
Zdroj foto: Súkr. archív
Slížiky sme si pripravili doma z maku, špaldovej a pohánkovej múky. Namiesto cukru sme použili sladkosť sliviek, med a trošku trstinového cukru. Mak je výnimočný prírodný rastlinný zdroj s najvyšším obsahom vápniku (cca 1 400 mg na 100 gramov), horčíku (340 mg) a železa (12 mg). Mak, keďže obsahuje prospešné tuky, je zdrojom sily, energie a zlepšuje pamäť. Okrem iného ukľudňuje, uvoľňuje svalové kŕče a prispieva k pokojnému spánku. Prospieva taktiež silným kostiam a vyživuje vlasy a nechty. No a k maku ideálne pasujú slivky.
Čo budeme potrebovať (3 porcie)?
Cestoviny:
- 80 g špaldová celozrnná múka
- 80 g pohanková múka hladké + 20 g na pomúčenie dosky
- 20 g mletého maku
- 1 vajce
- 2 Pl studenej vody
- štipka soli
Omáčka:
- 8 ks slivky
- 1 PL trstinového cukru
- 1 PL med
- 1 ČL kokosový olej
Postup
Slivky si nakrájame na malé kocky a dáme podusiť na panvicu s troškou kokosového oleja. Dusíme cca 20 minút, v polke varenia pridáme 1 PL hnedého cukru a dusíme ďalej. Zatiaľ si pripravíme cestoviny. Múky zmiešame s makom, štipkou soli, vajcom, vodou a vypracujeme hutné cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a na tenko a nakrájame na úzke pásiky. Cestoviny dáme variť do posolenej vriacej vody a varíme cca 3-4 minúty. Cestoviny precedíme do nádoby s 1 PL kokosového oleja a 1 PL medu. Premiešame a pridáme slivkovú omáčku. Pre lepšiu chuť môžeme pridať ešte mak, a servírujeme.
Výživové hodnoty ( 1 porcia):
- 321 kCal
- 10 g Bielkovín
- 58 g Sacharidov
- 6 g Bielkovín