Tekvicové ňoky

Jeseň je ako stvorená pre tekvice. Tekvica je veľmi zdravá a dodá vám potrebné vitamíny, ktoré v jeseni ľuďom často chýbajú. Ňoky sú väčšinou známe v podobe zo zemiakov, teda zemiakové pyré. V tomto recepte sme nahradili zemiakové pyré tekvicovým, ktoré tomuto jedlu trošku zníži kaloricé hodnoty a ňokom zase dodá jemnú sladkastú chuť.

Tekvicové ňoky Zdroj foto: Shutterstock.com

Navyše, namiesto pšeničnej múky sme použili špaldovú a pohánkovú, za čo nám náš tráviaci trakt určite poďakuje. Toto jedlo sa hodí na obed, alebo na večeru a určite ním ohúrite každého, komu ho pripravíte. Týmto farebným a chutným jedlom si určite zlepšíte zachmúrený jesenný deň.

Čo budeme potrebovať (cca 3 porcie)?

Cesto:

  • 200 g pyré z hokkaido
  • 1 vajce
  • 100 g špaldovej hladkej múky (orientačne)
  • 50 g pohánkovej múky (orientačne)
  • soľ

Omáčka:

  • 200 g na kocky nakrájanej hokkaido
  • 150 ml smotany na varenie 10%
  • 1 lučina
  • 30 g balkánskeho syru
  • 1 cibuľka
  • 1 ČL kokosový olej

Postup

Pol tekvice si nakrájame na väčšie kocky a dáme variť do osolenej vody. Uvaríme do mäkka a potom rozmixujeme na pyré. Druhú polku tekvice si nakrájame na drobné kocky a tiež dáme variť do vody, ale len krátko, do polomäkka. Na panvici si osmažíme cibuľku do zlatova na kokosovom oleji a pridáme do polomäkka uvarené malé kocky tekvice. Pridáme korenie, soľ a chvíľu (3 minúty) podusíme. Potom pridáme lučinu, balkánsky syr, smotanu na varenie, zamiešame a necháme dusiť (5-10 minút).

Zatiaľ si pripravíme ňoky. Do vychladnutého tekvicového pyré dáme vajce, soľ a postupne prisypávame múku, až kým dostaneme miere lepivé cesto. Z cesta si spravíme valčeky a nožom krájame malé kocky, ktoré hádžeme do osolenej vriacej vody. Keď ňoky vyplávajú na povrch (cca 2 minúty), sú hotové. Cedníkom ich vyberieme, a pridáme ďalšie. Každá várka by sa mala pridávať zhruba v tom istom čase, inak nebudú všetky rovnako hotové. Ňoky podávame s omáčkou a bylinkami, ktoré máme zrovna v poruke.

Výživové hodnoty (1 porcia)

  • 419 kCal
  • 16 g Bielkoviny
  • 53 g Sacharidy
  • 17 g Tuky