Tekvicové ňoky
Zdroj foto: Shutterstock.com
Navyše, namiesto pšeničnej múky sme použili špaldovú a pohánkovú, za čo nám náš tráviaci trakt určite poďakuje. Toto jedlo sa hodí na obed, alebo na večeru a určite ním ohúrite každého, komu ho pripravíte. Týmto farebným a chutným jedlom si určite zlepšíte zachmúrený jesenný deň.
Čo budeme potrebovať (cca 3 porcie)?
Cesto:
- 200 g pyré z hokkaido
- 1 vajce
- 100 g špaldovej hladkej múky (orientačne)
- 50 g pohánkovej múky (orientačne)
- soľ
Omáčka:
- 200 g na kocky nakrájanej hokkaido
- 150 ml smotany na varenie 10%
- 1 lučina
- 30 g balkánskeho syru
- 1 cibuľka
- 1 ČL kokosový olej
Postup
Pol tekvice si nakrájame na väčšie kocky a dáme variť do osolenej vody. Uvaríme do mäkka a potom rozmixujeme na pyré. Druhú polku tekvice si nakrájame na drobné kocky a tiež dáme variť do vody, ale len krátko, do polomäkka. Na panvici si osmažíme cibuľku do zlatova na kokosovom oleji a pridáme do polomäkka uvarené malé kocky tekvice. Pridáme korenie, soľ a chvíľu (3 minúty) podusíme. Potom pridáme lučinu, balkánsky syr, smotanu na varenie, zamiešame a necháme dusiť (5-10 minút).
Zatiaľ si pripravíme ňoky. Do vychladnutého tekvicového pyré dáme vajce, soľ a postupne prisypávame múku, až kým dostaneme miere lepivé cesto. Z cesta si spravíme valčeky a nožom krájame malé kocky, ktoré hádžeme do osolenej vriacej vody. Keď ňoky vyplávajú na povrch (cca 2 minúty), sú hotové. Cedníkom ich vyberieme, a pridáme ďalšie. Každá várka by sa mala pridávať zhruba v tom istom čase, inak nebudú všetky rovnako hotové. Ňoky podávame s omáčkou a bylinkami, ktoré máme zrovna v poruke.
Výživové hodnoty (1 porcia)
- 419 kCal
- 16 g Bielkoviny
- 53 g Sacharidy
- 17 g Tuky