Slepačia polievka Ujházy
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
- 1 menšiu sliepku
- 300 g hovädzieho mäsa
- koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler)
- 2 menšie zemiaky
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 1 zeleninovú papriku
- 1 paradajku
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 200 g šampiňóny
- podľa chuti: soľ a celé čierne korenie
- čerstvú petržlenovú vňať
Postup
Očistenú sliepku, hovädzie mäso dáme variť do studenej vody a pomaly privedieme do varu. Asi po 40 minútach pridáme koreňovú zeleninu, cibuľu, papriku, paradajku, cesnak, korenie, šampiňóny a soľ. Varíme asi ďalšie 2 hodiny. Mäso vyberie, vykostíme a spolu s koreňovou zeleninou pokrájame na malé kúsky. Vývar precedíme, vložíme doň mäso a zeleninu. Môžeme pridať rezance, prípadne pečeňové knedličky. Posypeme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a servírujeme.
Užitočné rady:
Mäso dáme variť do studenej vody (vývar je silnejší), zeleninu pridávame vcelku, nekrájame, cibuľu dávame so šupkou (šupka z cibule je vraj šafran chudobných) polievku pekne zafarbí. Varíme pomaly na miernom ohni, uvarená polievka nebude číra.
Prečítajte si viac o chutiach a špecifikách maďarskej kuchyne.