Slepačia polievka Ujházy

Slepačej polievke sa pripisuje úžasný vplyv na zdravie. A prečo nie? Varené mäso a zelenina je diétne jedlo. Navyše látky obsiahnuté v slepačej polievke pôsobia protizápalovo, posilňujú imunitný systém a jej popíjanie upokojuje psychiku. Slepačia polievka zohrieva zvnútra, vhodná je pre telo i dušu.

Slepačia polievka Ujházy Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 1 menšiu sliepku
  • 300 g hovädzieho mäsa
  • koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler)
  • 2 menšie zemiaky
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 1 zeleninovú papriku
  • 1 paradajku
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 200 g šampiňóny
  • podľa chuti: soľ a celé čierne korenie
  • čerstvú petržlenovú vňať

Postup

Očistenú sliepku, hovädzie mäso dáme variť do studenej vody a pomaly privedieme do varu. Asi po 40 minútach pridáme koreňovú zeleninu, cibuľu, papriku, paradajku, cesnak, korenie, šampiňóny a soľ. Varíme asi ďalšie 2 hodiny. Mäso vyberie, vykostíme a spolu s koreňovou zeleninou pokrájame na malé kúsky. Vývar precedíme, vložíme doň mäso a zeleninu. Môžeme pridať rezance, prípadne pečeňové knedličky. Posypeme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a servírujeme.

Užitočné rady:

Mäso dáme variť do studenej vody (vývar je silnejší), zeleninu pridávame vcelku, nekrájame, cibuľu dávame so šupkou (šupka z cibule je vraj šafran chudobných) polievku pekne zafarbí. Varíme pomaly  na miernom ohni, uvarená polievka nebude číra.


Prečítajte si viac o chutiach a špecifikách maďarskej kuchyne.