Somlói galuska – výborný maďarský zákusok

Koláč je o niečo zložitejší, ale trpezlivosť sa vyplatí a hostia to určite ocenia. Koláč sa podáva so šľahačkou, čokoládou polevou a mletými vlašskými orechmi. Hoci nie je veľmi diétny, raz za čas nám malý kúsok neublíži, najmä ak ho spojíme s výdatným pohybom.

Somlói galuska – výborný maďarský zákusok Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

Cesto:

  • 6 vajec
  • 6 PL cukor
  • 6 PL polohrubej múky
  • ½ balíčka kypriaci prášok
  • štipka soli

Vanilkový krém:

  • 4 žĺtky
  • 4 PL kryštálový cukor
  • 20 g vanilínový cukor
  • 4 PL hladká múka
  • 700 ml mlieko

Čokoládová poleva:

  • 200 g cukor práškový cukor
  • 200 g kakao
  • 2 PL maslo
  • 4 ml rumu
  • 5 PL studená voda

Ďalej potrebujeme:

  • 2 ml um (rum)
  • 50 g mleté vlašské orechy
  • 50 g hrozienka
  • 1 šľahačková smotana

Postup

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. K žĺtkom pridáme 6 PL cukru a šľaháme do peny. Postupne pridáme múku, prášok do pečiva a štipku soli. Zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na dve časti do jednej dáme kakao. Každé cesto pečieme zvlášť (plech vyložíme papierom na pečenie) vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 10-15 minút a necháme vychladnúť. Svetlé piškótové cesto pokvapkáme rozvarenými hrozienkami, posypeme orechmi a polovicou vanilkového krému. Zakryjeme kakaovým piškótovým cestom, pokvapkáme rozvarenými hrozienkami, orechmi a druhou polovicou vanilkového krému. Povrch posypeme kakaom a necháme do druhého dňa odstáť.

Vanilkový krém: žĺtky vymiešame s cukrom do peny a postupne pridáme múku. Mlieko zohrejeme a 1 naberačku mlieka postupne vmiešame do cesta, aby sme cesto neprehriali. Potom ho vmiešame do zvyšného mlieka, šľaháme až vznikne krém a povaríme 1-2 minúty.
Čokoládová poleva: cukor preosejeme, vymiešame s rumom a studenou vodou. Pridáme maslo a kakao, premiešame a krátko povaríme (kým sa spoja suroviny). Rozvar s hrozienkami: 300 ml vody, 2 PL cukru, 2 PL hrozienok a 0,5 ml rumu. Vodu zvaríme s cukrom, hrozienkami a na záver pridáme rum.

Koláč necháme 12 hodín odstáť v chladničke a potom z neho vykrajujme lyžičkou halušky, ktoré polejeme čokoládou, ozdobíme šľahačkou a posypeme mletými orechmi.


Prečítajte si viac o chutiach a špecifikách maďarskej kuchyne.