Somlói galuska – výborný maďarský zákusok
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
Cesto:
- 6 vajec
- 6 PL cukor
- 6 PL polohrubej múky
- ½ balíčka kypriaci prášok
- štipka soli
Vanilkový krém:
- 4 žĺtky
- 4 PL kryštálový cukor
- 20 g vanilínový cukor
- 4 PL hladká múka
- 700 ml mlieko
Čokoládová poleva:
- 200 g cukor práškový cukor
- 200 g kakao
- 2 PL maslo
- 4 ml rumu
- 5 PL studená voda
Ďalej potrebujeme:
- 2 ml um (rum)
- 50 g mleté vlašské orechy
- 50 g hrozienka
- 1 šľahačková smotana
Postup
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. K žĺtkom pridáme 6 PL cukru a šľaháme do peny. Postupne pridáme múku, prášok do pečiva a štipku soli. Zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na dve časti do jednej dáme kakao. Každé cesto pečieme zvlášť (plech vyložíme papierom na pečenie) vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 10-15 minút a necháme vychladnúť. Svetlé piškótové cesto pokvapkáme rozvarenými hrozienkami, posypeme orechmi a polovicou vanilkového krému. Zakryjeme kakaovým piškótovým cestom, pokvapkáme rozvarenými hrozienkami, orechmi a druhou polovicou vanilkového krému. Povrch posypeme kakaom a necháme do druhého dňa odstáť.
Vanilkový krém: žĺtky vymiešame s cukrom do peny a postupne pridáme múku. Mlieko zohrejeme a 1 naberačku mlieka postupne vmiešame do cesta, aby sme cesto neprehriali. Potom ho vmiešame do zvyšného mlieka, šľaháme až vznikne krém a povaríme 1-2 minúty.
Čokoládová poleva: cukor preosejeme, vymiešame s rumom a studenou vodou. Pridáme maslo a kakao, premiešame a krátko povaríme (kým sa spoja suroviny).
Rozvar s hrozienkami: 300 ml vody, 2 PL cukru, 2 PL hrozienok a 0,5 ml rumu. Vodu zvaríme s cukrom, hrozienkami a na záver pridáme rum.
Koláč necháme 12 hodín odstáť v chladničke a potom z neho vykrajujme lyžičkou halušky, ktoré polejeme čokoládou, ozdobíme šľahačkou a posypeme mletými orechmi.
Prečítajte si viac o chutiach a špecifikách maďarskej kuchyne.