Vanilkový cheesecake

Poznáte tie dni, kedy vás chytí mlsná? Vtedy je čas na sladkú bombu. Ale aj tá môže byť predsa aj bez cukru (namiesto toho použijete med) a ťažkých maslových plniek.

Vanilkový cheescake Zdroj foto: Súkr. archív

Vanilka je jedno z veľmi aromatických korení, ktorému ľahko podľahnete. V tomto cheesecaku sa zmieša chuť jemnej tvarohovej plnky a vanilky, ktorej neodoláte a budete chcieť ďalšie sústo. Nezabudnite však potom na nejaký ten pohyb.

Čo budeme potrebovať (8 kúskov)?

Cesto:

  • 125 g masla
  • 250 g špaldovej celozrnnej múky
  • 50 g medu
  • 1 ČL prášku do pečiva

Plnka:

  • 650 g jemného tvarohu
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 70 g medu
  • vanilka bourbon – struk
  • agar-agar

Vanilla curd:

  • 2 vajcia
  • 2 žĺtka
  • 70 g med
  • 30 g maslo
  • 1 PL kokosový olej
  • vanilkový struk

Postup

Trúbu si rozohrejeme na 200 °C. Pripravíme si cesto. Maslo si roztopíme, a ak máme skryštalizovaný med, tak si roztopíme aj ten. Múku si zmiešame s práškom do pečiva a pridáme k nej roztopené maslo spolu s medom. Vypracujeme pevné cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme a dáme ho do vymastenej formy. Trošku cesta dáme aj na okraj formy. Dáme piecť do rozohriatej trúby na cca 15-20 minút.

Pripravíme si plnku. Oba tvarohy, med a vanilku poriadne premiešame. Do malého hrnčeka dáme variť agar-agar podľa návodu a pridáme ho k tvarohovej zmesi. Necháme chvíľu odpočinúť v chladničke a zatiaľ si pripravíme vanilla curd.

Nad parou začneme miešať med spolu s vajcami a žĺtkami, pridáme vanilku a kokosový olej s maslom. Postupne miešame metličkou až do zhustnutia.

Na vychladnutý korpus nanesieme tvarohovú plnku a vychladnutý vanilla curd. Celý cheesecake dáme stuhnúť do chladničky, ideálne cez noc.

Výživové hodnoty (1/8 koláča):

  • 500 kCal
  • 27 g bielkoviny
  • 46 g sacharidy
  • 23 g tuky

Vyskúšajte tiež:

Vtáčie mlieko s krémom z pravej vanilky a so slaným karamelom