Vanilkový cheesecake
Zdroj foto: Súkr. archív
Vanilka je jedno z veľmi aromatických korení, ktorému ľahko podľahnete. V tomto cheesecaku sa zmieša chuť jemnej tvarohovej plnky a vanilky, ktorej neodoláte a budete chcieť ďalšie sústo. Nezabudnite však potom na nejaký ten pohyb.
Čo budeme potrebovať (8 kúskov)?
Cesto:
- 125 g masla
- 250 g špaldovej celozrnnej múky
- 50 g medu
- 1 ČL prášku do pečiva
Plnka:
- 650 g jemného tvarohu
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 70 g medu
- vanilka bourbon – struk
- agar-agar
Vanilla curd:
- 2 vajcia
- 2 žĺtka
- 70 g med
- 30 g maslo
- 1 PL kokosový olej
- vanilkový struk
Postup
Trúbu si rozohrejeme na 200 °C. Pripravíme si cesto. Maslo si roztopíme, a ak máme skryštalizovaný med, tak si roztopíme aj ten. Múku si zmiešame s práškom do pečiva a pridáme k nej roztopené maslo spolu s medom. Vypracujeme pevné cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme a dáme ho do vymastenej formy. Trošku cesta dáme aj na okraj formy. Dáme piecť do rozohriatej trúby na cca 15-20 minút.
Pripravíme si plnku. Oba tvarohy, med a vanilku poriadne premiešame. Do malého hrnčeka dáme variť agar-agar podľa návodu a pridáme ho k tvarohovej zmesi. Necháme chvíľu odpočinúť v chladničke a zatiaľ si pripravíme vanilla curd.
Nad parou začneme miešať med spolu s vajcami a žĺtkami, pridáme vanilku a kokosový olej s maslom. Postupne miešame metličkou až do zhustnutia.
Na vychladnutý korpus nanesieme tvarohovú plnku a vychladnutý vanilla curd. Celý cheesecake dáme stuhnúť do chladničky, ideálne cez noc.
Výživové hodnoty (1/8 koláča):
- 500 kCal
- 27 g bielkoviny
- 46 g sacharidy
- 23 g tuky
Vyskúšajte tiež:
Vtáčie mlieko s krémom z pravej vanilky a so slaným karamelom