Nórske zapečené jablčné chlebíky

Pečené jablká – zabudnuté jesenné dobroty. Možno sa vám hodí typický nórsky recept ako malé a pomerne rýchle občerstvenie. Pečené jablko si vás získa!

Nórske zapečené jablčné chlebíky Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 4 jablká
  • 1 sendvič (8 plátkov)
  • 1 citrón (šťava)
  • 100 g mandle
  • 100 ml smotana
  • 50 ml rum
  • 100 g cukor
  • 40 g maslo

Postup

Jablká rozkrojíme po dĺžke a zbavíme jadierok, pokvapkáme citrónovou šťavou. Cukor necháme roztopiť, keď začne hnednúť pridáme smotanu a krátko povaríme. Do odstaveného pridáme nasekané mandle, rum a premiešame. Plátky sendviča potrieme maslom a na každý položíme ½ jablka naplneného pripravenou zmesou. Zapečieme do zlatista (180°C)


Prečítajte si viac o severskej kuchyni:

Raky, homáre či sobie mäso - takto vyzerá severská kuchyňa