Morská štuka na severský spôsob

Merlúza, tiež hejk alebo morská šťuka, ktorá žije v severovýchodnom Atlantiku, v Stredozemnom a Čiernom mori. Má chutné a málo tučné mäso. Skúste ju na severský spôsob.

Morská štuka na severský spôsob Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 800 – 1000 g morská šťuka
  • 100 g bylinkové maslo
  • 1 väčší citrón
  • 1 vajce
  • 1 ČL korenie na ryby
  • 5 - 8 strúčikov cesnaku
  • 2 PL strúhanky

Postup

Zapekaciu misu natrieme časťou roztopeného masla. Do druhej časti masla pridáme korenie na ryby a premiešame. Rybu pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme 10-15 minút odležať. Potom ryby natrieme prelisovaným cesnakom a rozšľahaným vajcom. Zasypeme strúhankou a dobre pokvapkáme maslom. Pečieme v teplovzdušnej rozohriatej rúre, 180°C asi 30 minút. Počas pečenia polievame výpekom. Servíruje so zemiakovou kašou a ozdobíme plátkami citrónov.


Prečítajte si viac o severskej kuchyni:

Raky, homáre či sobie mäso - takto vyzerá severská kuchyňa