Krupnik

Ako krupnik sa označuje – sladký alkoholický nápoj podobný likéru, obľúbený v Poľsku a v Litve. Krupnik je tiež pomenovanie polievky pripravenej z krúp s rôznymi obmenami a prívlastkami, ako poľská, zeleninová, židovská. Základ tvoria krúpky, fazuľa, mrkva, petržlen, zeler, huby, paradajky, kôpor a mäso. Chutná je aj však bez mäsa.

Krupnik Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 300 g mäsa (podľa chuti)
  • 300 g jačmenné krúpy č.10
  • 300 g huby podľa chuti (čerstvé, sušené)
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 2 - 4 strúčiky cesnaku
  • 200 g koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler)
  • 50 g maslo
  • 2 PL hladká múka
  • 1 ČL rasca
  • 2 - 4 ks nové korenie
  • 1 bobkový list a podľa chuti soľ a mleté čierne korenie.

Postup

Do hrnca dáme variť mäso, osolíme, pridáme cibuľu, bobkový list, rascu a nové korenie. Keď je mäso takmer mäkké pridáme huby (sušené vopred namočíme v teplej vode, prípadne v mlieku), postupne pridáme aj koreňovú zeleninu. Uvarené mäso vyberieme a nakrájame na drobné kúsky. Medzitým si zvlášť uvaríme krúpy, fazuľu a pridáme do polievky. Na záver zahustíme zápražkou, dochutíme soľou, čiernym korením, prelisovaným cesnakom a krátko povaríme. Pred servírovaním pridáme mäso a posypeme petržlenovou vňaťou.

Tip do kuchyne: polievka je tak sýta, že nahradí aj hlavné jedlo. Prípadne sa môže servírovať s pečivom.

Nenechajte si ujsť:

Prečítajte si o zaujímavostiach poľskej kuchyne