Ako krupnik sa označuje – sladký alkoholický nápoj podobný likéru, obľúbený v Poľsku a v Litve. Krupnik je tiež pomenovanie polievky pripravenej z krúp s rôznymi obmenami a prívlastkami, ako poľská, zeleninová, židovská. Základ tvoria krúpky, fazuľa, mrkva, petržlen, zeler, huby, paradajky, kôpor a mäso. Chutná je aj však bez mäsa.
1 bobkový list a podľa chuti soľ a mleté čierne korenie.
Postup
Do hrnca dáme variť mäso, osolíme, pridáme cibuľu, bobkový list, rascu a nové korenie. Keď je mäso takmer mäkké pridáme huby (sušené vopred namočíme v teplej vode, prípadne v mlieku), postupne pridáme aj koreňovú zeleninu. Uvarené mäso vyberieme a nakrájame na drobné kúsky. Medzitým si zvlášť uvaríme krúpy, fazuľu a pridáme do polievky. Na záver zahustíme zápražkou, dochutíme soľou, čiernym korením, prelisovaným cesnakom a krátko povaríme. Pred servírovaním pridáme mäso a posypeme petržlenovou vňaťou.
Tip do kuchyne: polievka je tak sýta, že nahradí aj hlavné jedlo. Prípadne sa môže servírovať s pečivom.
Absolventka Karlovej univerzity v Prahe. Do povedomia odbornej i pacientskej verejnosti sa dostala ako manažérka v odbore ošetrovateľstvo. Stála pri zrode nového medicínskeho odboru - geriatria. Spoluzakladala jednu z prvých Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku. V roku 2013 bola v prestížnej celoslovenskej súťaži Sestra roka ocenená za celoživotné dielo v ošetrovateľstve. V súčasnosti píše pre viaceré internetové portály so zameraním na podporu zdravia – prevenciu. Propaguje zdravý životný štýl, vrátane racionálneho stravovania.