Poľský tvarožník

V poľských cukrárňach väčšinou nájdeme koláče na plechoch, ktoré si zákazníci kupujú podľa váhy – tvarohové, jablkové, makové. V letnej sezóne si rozhodne nedajú ujsť sladkosti, v ktorých je sezónne ovocie. Veľmi charakteristický je aj tento tvarohový koláč.

Poľský tvarožník

Čo budeme potrebovať?

  • 750 g tvaroh
  • 200 g maslo
  • 2 balíčky vanilínový cukor
  • 5 vaječných žĺtkov
  • 2 celé vajcia
  • 50 g sušené hrozienka
  • 1 balenie lístkové cesto
  • 1 hrsť nasekaných vlašských orechov

Postup

Z masla, tvarohu, hrozienok, orechov, žĺtkov, celých vajec a vanilkového cukru pripravíme hmotu. Nakoniec pridáme a zľahka zamiešame sneh zo šiestich bielkov. Hmota si musí udržať tvar na vareche (nesmie sa liať). Ak je hmota hustá, môžeme ju pred pridaním snehu zriediť bielym jogurtom. Plech vyložíme fóliou na pečenie a vyváľaným plátom lístkového cesta. Nanesieme tvarohovú hmotu. Pečieme pri teplote 150 °C asi 45 – 55 minút. Hotový koláč môžeme poliať čokoládovou polevou, prípadne posypať kokosom.


Nenechajte si ujsť:

Prečítajte si o zaujímavostiach poľskej kuchyne