Bliny

Z dostupnej literatúry sa dozvedáme, že slovo „blin“ pochádza zo staroslovanského „mlieť“. Bliny sú vlastne palacinky, lievance plnené sladkou náplňou alebo s kyslou smotanou s kaviárom, prípadne kyslou smotanou a s bylinkami. Namiesto kaviáru môžeme použiť údeného lososa, každému podľa chuti.

Bliny Zdroj foto: Shutterstock.com

Potrebujeme

  • 200 g hrubá múka
  • 100 g hladká múka
  • 20 droždie
  • 3 vajcia
  • 2 KL cukor
  • 300 ml mlieko
  • 200 ml kyslá smotana
  • 1 PL maslo
  • olej na vypraženie
  • kôpor na ozdobenie.

Postup

Z múky, z droždia, cukru, vajec a vlažného mlieka si vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť. Premiešame a opäť dáme kysnúť. Potom upečieme malé, tenké lievance. Ešte teplé ich potrieme maslom. Počas pečenia ich ukladáme do nádoby nad teplú vodu, aby nevychladli. Servírujeme s hustou kyslou smotanou, ozdobené kôprom alebo so sladkou náplňou.


Prečítajte si tiež:

Ruská a ukrajinská kuchyňa a jej špecifiká