Ruská šarlotka (jablkový koláč)

O Ruskej šarlotke sa hovorí, že Rusi si privlastnili francúzsky recept. Koláč má niekoľko podôb. Niekde ho robili zo zvyškov chleba, dokonca z piškótu. Ruská šarlotka nám tak trochu pripomína jeden veľký lievanec. Nech je to akokoľvek, chuť je vždy výborná a oplatí sa ju vyskúšať.

Ruská šarlotka Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 125 g polohrubej múky
  • 6-8 veľkých jabĺk
  • 1 vrecúško škoricový cukor
  • 150 g cukru
  • 1 vrecúško vanilínový cukor
  • 3 celé vajcia
  • 1 KL prášok do pečiva
  • 2 PL masla (na vymastenie formy)

Postup

Najskôr si pripravíme jablka. Ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky. Tortovú formu si vymastíme maslom, rozložíme nakrájané jablká a zasypeme škoricovým cukrom. Celé vajcia vymiešame s cukrom, podľa chuti pridáme vanilínový cukor. Cesto vylejeme rovnomerne tak, aby sme zaliali jablká. Cesto si samé nájde cestu a pekne sa roztečie pomedzi jablká. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 165°C asi 35 minút (kým povrch koláča nestmavne). Koláč necháme vychladnúť a servírujeme ozdobený šľahačkou.


Prečítajte si tiež:

Ruská a ukrajinská kuchyňa a jej špecifiká