Boršč
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
- 250 g hovädzieho mäsa (predné)
- 150 g bravčového mäsa (pliecko)
- 100 g slaniny
- 250 ml kyslej smotany
- 100 g zemiakov
- 200 g koreňovej zeleniny
- 1 väčšiu cibuľu
- 150 g kapusty (surová, prípadne kvasená)
- 50 g červenej repy
- 1 malý paradajkový pretlak (prípadne 3-4 paradajky)
- 2 PL g hladkej múky
- 1 citrón (šťava)
- 1-2 ks bobkový list
- soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
- viazanička petržlenovej vňate alebo kôpru
Postup
Mäso dáme variť do studenej vody, pridáme korenie a soľ. Bravčové mäso vyberieme a k hovädziemu, ktoré sa varí dlhšie postupne pridávame (podľa tvrdosti) nastrúhanú koreňovú zeleninu, cibuľu, kapustu, červenú repu a bobkový list. Varíme takmer do úplného zmäknutia. Medzitým vyberieme aj hovädzie mäso, potom si pripravíme zo slaniny a múky zápražku, ktorú pridáme do hrnca spolu s paradajkovým pretlakom, nadrobno nakrájanými zemiakmi a nadrobno nakrájaným vareným mäsom. Varíme ešte asi 15 až 20 minút. Dochutíme citrónovou šťavou a cukrom. Servírujeme s kyslou smotanou a posekaným petržlenom alebo kôprom.
Prečítajte si tiež: