Boršč

Hustá polievka obľúbená v ruskej kuchyni a na Ukrajine. Základom tejto výbornej polievky je vývar z kosti a mäsa, zmes zeleniny (červená repa, kapusta, zemiaky, mrkva, petržlen, zeler, cibuľa). Ukrajinský boršč je výrazne červenej farby, čo spôsobuje väčšie množstvo červenej repy a paradajky.

Boršč Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 250 g hovädzieho mäsa (predné)
  • 150 g bravčového mäsa (pliecko)
  • 100 g slaniny
  • 250 ml kyslej smotany
  • 100 g zemiakov
  • 200 g koreňovej zeleniny
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 150 g kapusty (surová, prípadne kvasená)
  • 50 g červenej repy
  • 1 malý paradajkový pretlak (prípadne 3-4 paradajky)
  • 2 PL g hladkej múky
  • 1 citrón (šťava)
  • 1-2 ks bobkový list
  • soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • viazanička petržlenovej vňate alebo kôpru

Postup

Mäso dáme variť do studenej vody, pridáme korenie a soľ. Bravčové mäso vyberieme a k hovädziemu, ktoré sa varí dlhšie postupne pridávame (podľa tvrdosti) nastrúhanú koreňovú zeleninu, cibuľu, kapustu, červenú repu a bobkový list. Varíme takmer do úplného zmäknutia. Medzitým vyberieme aj hovädzie mäso, potom si pripravíme zo slaniny a múky zápražku, ktorú pridáme do hrnca spolu s paradajkovým pretlakom, nadrobno nakrájanými zemiakmi a nadrobno nakrájaným vareným mäsom. Varíme ešte asi 15 až 20 minút. Dochutíme citrónovou šťavou a cukrom. Servírujeme s kyslou smotanou a posekaným petržlenom alebo kôprom.


Prečítajte si tiež:

Ruská a ukrajinská kuchyňa a jej špecifiká