Batátové lazane

Batáty sú v našej krajine čoraz obľúbenejšia surovina. Nezvyčajná, sladká chuť zemiaku je niečím iná a jedlu dodá výnimočný "šmrnc". Samozrejme, takéto „lazane“ sa dajú pripraviť aj z obyčajného zemiaku.

Batátové lazane Zdroj foto: Súkr. archív

Batáty obsahujú množstvo betakaroténu, draslík (priaznivo pôsobí na srdcovú činnosť), pektín – vláknina, ktorá je schopná znížiť hladinu choresterolu. No a ešte vitamíny B6 a vitamín C – ten podporuje imunitný systém.

Čo budeme potrebovať (2 porcie)?

  • 250 g batátu
  • 100 g mozzarelly
  • 250 g špenátu (môže byť aj mrazený)
  • 2 plátky schwarzwaldskej šunky
  • 1 plátok syra gouda
  • trošku póru
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej

Postup

Pripravíme si menšiu formu na pečenie a rúru vyhrejeme na 180°C. Na panvici si na olivovom oleji trošku osmažíme pór, pridáme soľ, korenie, špenát a podusíme, kým je špenát mäkký. Zatiaľ si nakrájame batát na kolieska.

Formu vymastíme olivovým olejom, na spodok naukladáme kolieska batátu, potom pridáme pol špenátovej zmesi, plátky scharzwaldskej šunky, syr, znova kolieska batátu, druhú polku špenátu a kolieska batátu. Na vrch poukladáme na plátky nakrájanú mozzarellu a dáme piecť na cca 30 minút do rúry.

Výživové hodnoty (1 porcia):

  • 389 kCal
  • 26 g sacharidov
  • 19,5 g bielkovín
  • 22 g tukov

Vyskúšajte tiež:

Batátovo – póriková polievka s avokádom a batátovými čipsami