Uralské pirohy

Uralské pirohy sú vlastne knedličky varené vo vode, pripravené z cesta a plnené mäsom. Podobné naším pirohom. Veľmi podobné jedlo sa pripravuje aj v Litve, v Taliansku, v Mongolsku, v Číne i v Kórei.

Uralské pirohy Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

Cesto:

  • 500 g polohrubá múka
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 1 KL kryštálový cukor
  • 1 vajce
  • 250 ml mlieka
  • 6 PL oleja
  • 1 KL soli

Plnka:

  • 300 g mleté mäso
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 PL olej
  • 1 surové vajce
  • 2 nadrobno nakrájané varené vajcia
  • 3 PL uvarenej ryže
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ, majorán, mleté čierne korenie, rasca (podľa chuti).

Postup

Najskôr si pripravíme kvások z múky, z cukru, z droždia, z vlažného mlieka a necháme vykysnúť. Kvások pridáme do múky spolu s vajcom, olejom a soľou, podľa potreby prilievame mlieko a vypracujeme hladké a kypré cesto. Necháme vykysnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Cibuľu podusíme na oleji, pridáme mäso, prudko opražíme a necháme vychladnúť. Do hotového mäsa pridáme ostatné suroviny. Vzniknutá zmes musí držať spolu (ani riedka, ani tuhá). Cesto vyváľame na hrúbku asi 2 mm a povykrajujeme kolieska o priemere cca 8 cm. Do stredu vložíme plnku, preložíme napoly a konce cesta stlačíme k sebe vidličkou. Pripravené pirohy necháme opäť ešte 10 -15 kysnúť a nakoniec z obidvoch strán vypražíme v oleji. Pirohy najskôr vložíme ho horúceho oleja spojom ku dnu panvice, keď sa opečú z jednej strany potom ich otočíme a opražíme z druhej strany. Vypražené pirohy necháme odkvapkať na papierových obrúskoch. Servírujeme ešte teplé.


Prečítajte si tiež:

Ruská a ukrajinská kuchyňa a jej špecifiká