Uralské pirohy
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
Cesto:
- 500 g polohrubá múka
- ½ kocky čerstvého droždia
- 1 KL kryštálový cukor
- 1 vajce
- 250 ml mlieka
- 6 PL oleja
- 1 KL soli
Plnka:
- 300 g mleté mäso
- 1 väčšia cibuľa
- 2 PL olej
- 1 surové vajce
- 2 nadrobno nakrájané varené vajcia
- 3 PL uvarenej ryže
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ, majorán, mleté čierne korenie, rasca (podľa chuti).
Postup
Najskôr si pripravíme kvások z múky, z cukru, z droždia, z vlažného mlieka a necháme vykysnúť. Kvások pridáme do múky spolu s vajcom, olejom a soľou, podľa potreby prilievame mlieko a vypracujeme hladké a kypré cesto. Necháme vykysnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Cibuľu podusíme na oleji, pridáme mäso, prudko opražíme a necháme vychladnúť. Do hotového mäsa pridáme ostatné suroviny. Vzniknutá zmes musí držať spolu (ani riedka, ani tuhá). Cesto vyváľame na hrúbku asi 2 mm a povykrajujeme kolieska o priemere cca 8 cm. Do stredu vložíme plnku, preložíme napoly a konce cesta stlačíme k sebe vidličkou. Pripravené pirohy necháme opäť ešte 10 -15 kysnúť a nakoniec z obidvoch strán vypražíme v oleji. Pirohy najskôr vložíme ho horúceho oleja spojom ku dnu panvice, keď sa opečú z jednej strany potom ich otočíme a opražíme z druhej strany. Vypražené pirohy necháme odkvapkať na papierových obrúskoch. Servírujeme ešte teplé.
Prečítajte si tiež: