Basbousa alebo Revan - sladké pokušenie z balkánskej kuchyne
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
- 120 detskej krupice
- 100 g práškový cukor
- 4 PL olej
- 50 g hladká múka
- 1 balíček vanilínový cukor
- 2 KL prášok do pečiva
- 8 vajec
- štipka soli
- 50 g lúpané mandle, prípadne strúhaný kokos
Sirup:
- 2 a ½ šálky voda
- ½ šálky tekutý med
- šťava z citróna, prípadne iná šťava
Postup
Žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme preosiatu múku, detskú krupicu, prášok do pečiva a olej. Zľahka primiešame sneh z bielkov, do ktorých sme pridali štipku soli. Plech vyložíme fóliou na pečenie, cesto vylejeme a pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 160°C asi 30 minút. Mierne vychladnutý koláč narežeme a polejeme sirupom. Sirup necháme dobre vsiaknuť do koláča. Narezaný a sirupom poliaty koláč môžeme ozdobiť olúpanými mandľami alebo zľahka posypať strúhaným kokosom. Servírujeme ku káve alebo k čaju.
Tip do kuchyne
Sirupy je dobre obmieňať, napríklad ochutiť so šťavou z pomaranča i z citróna.
Nechajte sa inšpirovať balkánskou kuchyňou.