Basbousa alebo Revan - sladké pokušenie z balkánskej kuchyne

Obľúbený sladký koláč Stredného východu a balkánskej kuchyne, nájdeme ho pod rôznymi názvami. Basbousa je arabský názov, Revan turecký. Ak ste fanúšikom sladkých dobrôt, určite sa ho oplatí vyskúšať.

Barbousa Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 120 detskej krupice
  • 100 g práškový cukor
  • 4 PL olej
  • 50 g hladká múka
  • 1 balíček vanilínový cukor
  • 2 KL prášok do pečiva
  • 8 vajec
  • štipka soli
  • 50 g lúpané mandle, prípadne strúhaný kokos

Sirup:

  • 2 a ½ šálky voda
  • ½ šálky tekutý med
  • šťava z citróna, prípadne iná šťava

Postup

Žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme preosiatu múku, detskú krupicu, prášok do pečiva a olej. Zľahka primiešame sneh z bielkov, do ktorých sme pridali štipku soli. Plech vyložíme fóliou na pečenie, cesto vylejeme a pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 160°C asi 30 minút. Mierne vychladnutý koláč narežeme a polejeme sirupom. Sirup necháme dobre vsiaknuť do koláča. Narezaný a sirupom poliaty koláč môžeme ozdobiť olúpanými mandľami alebo zľahka posypať strúhaným kokosom. Servírujeme ku káve alebo k čaju.

Tip do kuchyne

Sirupy je dobre obmieňať, napríklad ochutiť so šťavou z pomaranča i z citróna.


Nechajte sa inšpirovať balkánskou kuchyňou.