Turecký syrový koláč – borek
Zdroj: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
- 500 g hladkej múky
- 200 g bieleho jogurtu
- 1 vajce
- 1 balíček prášku do pečiva
- štipku soli
Plnka:
- 2 vajcia
- 200 g bieleho smotanového jogurtu
- 350 g syru feta
- viazaničku kôpru
- 1 KL soli
- 1 KL mletého čierneho korenia
- 1 žĺtok na potretie
Postup
Múku preosejeme, pridáme vajíčko, soľ, prášok do pečiva a postupne pridávame biely jogurt. Vypracuje hladké nelepivé cesto. Rozdelíme na 4 rovnaké časti a rozváľame na pomúčenej doske. Vajíčka rozšľaháme, pridáme smotanový jogurt, syr, soľ, mleté čierne korenie a nasekaný kôpor. Na plech vyložený fóliou na pečenie dáme prvý plát, natrieme plnkou. Priložíme ďalší plán, opäť natrieme, zopakujeme ešte raz a na vrch dáme štvrtý plát. Cesto s plnkou mierne pritlačíme. Potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 165 °C, asi 35 - 40 minút. Necháme vychladnúť, nakrájame a servírujeme.
Tip: Ak máme chuť na sladké, môžeme zvoliť jablkovú, orechovú, prípadne makovú plnku.
Vyskúšajte aj túto dobrôtku so syrom: