Mrkvovo - brokolicový slaný zákusok

Farebný zákusok nemusí byť hneď plný umelých farbív. Vlastne, zákusok nemusí byť vôbec sladký. Zákusok nemusí byť vôbec nezdravý a plný tuku, cukru, bielej múky.

Recepty - mrkvovo - brokolicový zákusok Zdroj foto: súkr. archív

Tento zákusok je veľmi netradičný - cesto z mrkvy, druhé cesto z brokolice no a plnka z tvarohu s vajíčkami a syrom. Použitá je bezlepková pohánková múka, takže aj ľudia s intoleranciou na lepok si prídu na svoje.

Čo potrebujeme?

Brokolicové cesto:

  • 500 g brokolica
  • 2 vajíčka
  • 2 PL pohánkovej múky
  • štipka soli
  • čierne korenie
  • korenie
  • 1 ČL prášok do pečiva
  • 1 PL voda
  • 1 PL olej

Mrkvové cesto:

  • 250 g mrkva
  • 2 vajíčka
  • 2 PL pohánková múka
  • 1 ČL soľ
  • 1 čierne korenie
  • 1 PL olej

Plnka:

  • 250 g mäkký tvaroh
  • 250 g hrudkovitý tvaroh
  • 30 g niva
  • 30 syr eidam
  • 2 vajíčka
  • soľ
  • korenie
  • kurkuma
  • kôpor

Postup

K príprave brokolicového a mrkvového cesta si najprv samostatne dáme uvariť brokolicu a mrkvu. Z vychladnutej brokolice si pripravíme rozmixovaním pyré a to iste spravíme aj s mrkvou. K brokolicovému pyré pridáme žĺtka, olej, soľ, korenie, pohánkovú múku a premiešame. Nakoniec pridáme sneh z 2 bielkov. Ak sa nám zdá byť cesto veľmi husté, môžeme pridať trošku vody. Cesto vylejeme do chlebíkovej formy s papierom na pečenie a pečieme na 180 stupňoch približne 25 minút. Zatiaľ si pripravíme mrkvové cesto. K mrkve pridáme žĺtka, soľ, korenie, múku, olej a premiešame. Nakoniec pridáme 2 vyšľahané bielka a cesto dáme znova upiecť do chlebíkovej formy na 180 °C cca 25 minút.

Dáme si uvariť 2 vajíčka na tvrdo. K príprave plnky si pripravíme misku, v ktorej všetko zmiešame- tvaroh jemný, tvaroh hrudkovitý, nadrobený syr niva, na kocky pokrájaný syr eidam, korenie, soľ, kôpor no a na koniec pridáme na kocky nakrájané uvarené vajíčka. Do štvrť zmesi pridáme kurkumu, aby sme mali peknú žltú plnku.

Po vychladnutí obidvoch ciest, si ich prekrojíme na polovicu a naplníme plnkou. Dáme stuhnúť do chladničky minimálne na 3 hodiny, ideálne však na celú noc. Nakrájame, dozdobíme zelenou vňaťkou alebo bazalkou a podávame.

Výživové hodnoty:

Celý koláč:

  • 1882 kcal
  • 145 g Bielkoviny
  • 126 g Sacharidy
  • 84 g Tuky

1 porcia:

  • 182 kcal
  • 14,5 g Bielkoviny
  • 12,6 g Sacharidy
  • 8,4 g Tuky