Mrkvovo - brokolicový slaný zákusok
Zdroj foto: súkr. archív
Tento zákusok je veľmi netradičný - cesto z mrkvy, druhé cesto z brokolice no a plnka z tvarohu s vajíčkami a syrom. Použitá je bezlepková pohánková múka, takže aj ľudia s intoleranciou na lepok si prídu na svoje.
Čo potrebujeme?
Brokolicové cesto:
- 500 g brokolica
- 2 vajíčka
- 2 PL pohánkovej múky
- štipka soli
- čierne korenie
- korenie
- 1 ČL prášok do pečiva
- 1 PL voda
- 1 PL olej
Mrkvové cesto:
- 250 g mrkva
- 2 vajíčka
- 2 PL pohánková múka
- 1 ČL soľ
- 1 čierne korenie
- 1 PL olej
Plnka:
- 250 g mäkký tvaroh
- 250 g hrudkovitý tvaroh
- 30 g niva
- 30 syr eidam
- 2 vajíčka
- soľ
- korenie
- kurkuma
- kôpor
Postup
K príprave brokolicového a mrkvového cesta si najprv samostatne dáme uvariť brokolicu a mrkvu. Z vychladnutej brokolice si pripravíme rozmixovaním pyré a to iste spravíme aj s mrkvou. K brokolicovému pyré pridáme žĺtka, olej, soľ, korenie, pohánkovú múku a premiešame. Nakoniec pridáme sneh z 2 bielkov. Ak sa nám zdá byť cesto veľmi husté, môžeme pridať trošku vody. Cesto vylejeme do chlebíkovej formy s papierom na pečenie a pečieme na 180 stupňoch približne 25 minút. Zatiaľ si pripravíme mrkvové cesto. K mrkve pridáme žĺtka, soľ, korenie, múku, olej a premiešame. Nakoniec pridáme 2 vyšľahané bielka a cesto dáme znova upiecť do chlebíkovej formy na 180 °C cca 25 minút.
Dáme si uvariť 2 vajíčka na tvrdo. K príprave plnky si pripravíme misku, v ktorej všetko zmiešame- tvaroh jemný, tvaroh hrudkovitý, nadrobený syr niva, na kocky pokrájaný syr eidam, korenie, soľ, kôpor no a na koniec pridáme na kocky nakrájané uvarené vajíčka. Do štvrť zmesi pridáme kurkumu, aby sme mali peknú žltú plnku.
Po vychladnutí obidvoch ciest, si ich prekrojíme na polovicu a naplníme plnkou. Dáme stuhnúť do chladničky minimálne na 3 hodiny, ideálne však na celú noc. Nakrájame, dozdobíme zelenou vňaťkou alebo bazalkou a podávame.
Výživové hodnoty:
Celý koláč:
- 1882 kcal
- 145 g Bielkoviny
- 126 g Sacharidy
- 84 g Tuky
1 porcia:
- 182 kcal
- 14,5 g Bielkoviny
- 12,6 g Sacharidy
- 8,4 g Tuky