Bazové palacinky

Z Bazy čiernej sa dajú využiť či už kvety, tak aj jej plody, ktoré sú však už menej známe. Z bazových kvetov sa najčastejšie pripravuje bazový sirup. Vedeli ste však, že bazové kvety sú aj jedlé? Ak uvidíte na prechádzke bazu, natrhajte si pár kvietkov a skúste si spraviť chutné bazové palacinky.

Bazové palacinky Zdroj foto: Súkr. archív

V tomto recepte sme použili pohánkovú a špaldovú múku v pomere 1:3, pokiaľ má niekto intoleranciu lepku, môže použiť pohánkovú múku v plnom rozsahu.

Čo budeme potrebovať (5 palaciniek)?

  • 150 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
  • 50 g pohánkovej celozrnnej múky
  • 300 ml mlieka
  • 1 vajce
  • bazové kvety (cca 10)
  • trošku kokosového oleja
  • nepriľnavú panvicu

Postup

V miske si zmiešame múku, vajce, pridáme trošku kokosového oleja (1 ČL) a poriadne premiešame. Pridáme mlieko tak, aby nám vzniklo tekuté palacinkové cesto. Na rozohriatu nepriľnavú palacinkáreň dáme kokosový olej (na špičku lyžičky) a na panvicu dáme bazové kvety kvietkami nadol. Na panvicu nalejeme cesto a palacinky na mierom ohni opečieme. Otočíme na druhú stranu a opečieme aj z druhej strany. Podávame napríklad s tvarohom, medom, banánom a hrozienkami.