Minestrone – hustá polievka

Jednoduchá, rýchla a hustá polievka, recept nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba, pre svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny. Pôvod tohto jedla je pripisovaný talianskej, ale aj balkánskej kuchyni.

Minestróne – hustá polievka Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 60 g kukurica (mrazená, prípadne konzervovaná)
  • 250 g sucha fazuľa
  • 2 väčšie zemiaky
  • 200 g polievková zeleninová zmes
  • 1 väčšia cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 3 PL oleja
  • ½ KL mleté čierne korenie
  • 1 KL soľ
  • 1 liter vody, prípadne vývar z bravčových kostí
  • 1 viazanička zelerovej alebo petržlenovej vňate

Postup

Fazuľu namočíme deň vopred. Na druhý deň vodu zlejeme, zalejeme studenou vodou a dáme variť. Cibuľu opražíme na oleji, pridáme koreňovú zeleninu, zemiaky, cesnak a krátko podusíme. Zalejeme vodou, prípadne vývarom, pridáme kukuricu, predvarenú fazuľu a spolu krátko povaríme. Nakoniec dochutíme soľou, korením a pridáme nadrobno nakrájanú zelerovú, prípadne petržlenovú vňať. Výborne chutí, keď je pripravená deň vopred,ako guľáš. Na Istrijskom polostrove sa podáva posypaná nastrúhaným syrom.


Nechajte sa inšpirovať balkánskou kuchyňou.