Quinoa šalát

Quinoa pochádza z Južnej Ameriky, kde sa pestuje až vo výškach 4 000 m nad morom. Podobne ako ryža, má jednoduchú prípravu a hodí sa k mäsu, ale aj na sladko či len tak so zeleninou.

Quinoa šalát Zdroj foto: Shutterstock.com

Výhodou je , že je ľahko stráviteľná, nenadúva a neobsahuje lepok, takže je vhodná aj pre celiatikov. Červená quinoa je na skus pevnejšia a chrumkavejšia než biela. My vám prinášame jeden jednoduchý recept na teplý šalát s touto zdravou prílohou.

Čo budeme potrebovať (1 porcia)?

  • 50 g quinoa
  • 1 malá cuketa
  • 2 červené cibuľky
  • čierne olivy
  • sušené rajčiny
  • bazalka (žerucha)
  • soľ, mleté korenie
  • cesnak
  • citrónová šťava

Postup

Quinou si uvaríme vo vode so soľou a korením a medzitým si nakrájame červenú cibuľku aj s cíbikmi a cuketu na kolieska, bazalku na hrubšie.

Na olivovom oleji si osmažíme cibuľku, cuketu, pridáme soľ, korenie a prelisovaný cesnak (alebo ak máte, môžete použiť aj medvedí cesnak). Opekáme na panvici pokiaľ cuketka trošku nezmäkne, pridáme čerstvú bazalku a petržlenovú vňať alebo aj žeruchu, sušené paradajky a čierne olivy. Všetko ešte chvíľu premiešame a pridáme uvarenú quinou. Pokvapkáme trochu citrónovou šťavou a podľa chuti ešte zľahka osolíme a okoreníme.

Šalát najlepšie chutí samostatne, no môžeme podávať aj ako prílohu k mäsku.