Quinoa šalát
Zdroj foto: Shutterstock.com
Výhodou je , že je ľahko stráviteľná, nenadúva a neobsahuje lepok, takže je vhodná aj pre celiatikov. Červená quinoa je na skus pevnejšia a chrumkavejšia než biela. My vám prinášame jeden jednoduchý recept na teplý šalát s touto zdravou prílohou.
Čo budeme potrebovať (1 porcia)?
- 50 g quinoa
- 1 malá cuketa
- 2 červené cibuľky
- čierne olivy
- sušené rajčiny
- bazalka (žerucha)
- soľ, mleté korenie
- cesnak
- citrónová šťava
Postup
Quinou si uvaríme vo vode so soľou a korením a medzitým si nakrájame červenú cibuľku aj s cíbikmi a cuketu na kolieska, bazalku na hrubšie.
Na olivovom oleji si osmažíme cibuľku, cuketu, pridáme soľ, korenie a prelisovaný cesnak (alebo ak máte, môžete použiť aj medvedí cesnak). Opekáme na panvici pokiaľ cuketka trošku nezmäkne, pridáme čerstvú bazalku a petržlenovú vňať alebo aj žeruchu, sušené paradajky a čierne olivy. Všetko ešte chvíľu premiešame a pridáme uvarenú quinou. Pokvapkáme trochu citrónovou šťavou a podľa chuti ešte zľahka osolíme a okoreníme.
Šalát najlepšie chutí samostatne, no môžeme podávať aj ako prílohu k mäsku.