Baklava

Originál receptu sa pripisuje Turecku a Grécku, ale populárny je aj v iných krajinách juhovýchodnej Európy. Hoci je veľmi sladký, je výborný k silnej čiernej káve.

Baklava Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 2 balenia lístkové cesto
  • 250 g maslo
  • 1 citrón (šťava a kôra)
  • 60 ml tekutý med
  • 100 g kryštálový cukor
  • 3 KL mletá škorica
  • 200 g nasekané mandle
  • 200 g nasekané vlašské orechy

Sirup:

  • 2 šálky vody
  • ½ šálky tekutý med
  • 1 citrón (šťava)

Postup

Zabezpečíme si lístkové cesto (polotovar, prípadne domáce), rozdelíme ho na 3 rovnaké pláty a vyváľame na obdĺžnikový plát, z dvoch balení máme 6 plátov. Potom si pripravíme plnku. V hrnci rozpustíme cukor s medom, do rozpusteného pridáme nastrúhanú kôru a šťavu z citróna, mletú škoricu, orechy a mandle. Všetko dobre premiešame a odstavíme. Jeden plát cesta rozložíme na hlbší plech vyložený fóliou na pečenie, plát natrime roztopeným maslom, nanesieme tenkú vrstvu plnky, prikryjeme ďalším plátom cesta a opakujeme (každý plát cesta natrieme roztopeným maslom). Ukončíme posledným plátom lístkového cesta, opäť ho natrieme roztopeným maslom. Surový koláč narežeme ostrým nožom, nie však až na dno plechu. Pečieme do zlatista, vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 165 °C, asi 40 minút. Medzičasom si pripravíme z vody a medu sirup (varíme asi 10 minút), nakoniec pridáme do sirupu šťavu z citróna. Baklavu necháme mierne vychladnúť a polejeme sirupom, necháme odležať 5 - 6 hodín, najlepšie od večera do rána, aby koláč dobre nasiakol sirupom.


Nechajte sa inšpirovať balkánskou kuchyňou.