Gazpacho

Studená, zdravá a veľmi osviežujúca polievka, obľúbená najmä v Španielsku. Má viacero verzií. Líši sa zložením surovín: uhorka, paradajka, cibuľa, cesnak, avokádo, melón, hrozno, huby, mäso, či morské plody. Niekedy sa do nej pridávajú aj mleté mandle. Ako skrytý pomocník pôsobí chlieb, olivový olej, ocot a soľ.

Polievka Gazpacho Zdroj foto: Shutterstock.com

Gazpacho sa líši farbou a hustotou polievky. Môže byť s kúskami zeleniny alebo mixované. Rozdiely nenachádzame iba v regiónoch, ale často aj z domu do domu.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 2-4 strúčiky cesnaku
  • 2 ks šalátová uhorka
  • 1 ks zelená zeleninová paprika
  • 4 ks väčšie paradajky
  • 2 PL olivový olej
  • 2 plátky sendviča
  • 1 PL vinný ocot
  • podľa chuti soľ a mleté čierne korenie

Postup

Uhorku, papriku nakrájame na hrubšie rezance. Paradajky pokrájame na štvrtiny a vyberie jadierka. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, olivový olej, striedku zo sendviča, ocot, soľ a korenie. Dobre rozmixujeme, podľa potreby zriedime prevarenou a vychladenou vodou. Uložíme do chladničky na 2 – 3 hodiny. Servírujeme studené. Gazpacho je vhodné, ako prejedlo, či ako hlavné jedlo. Podávať ho môžeme s krutónmi z bieleho chleba, s kúskami papriky, môžeme pridať na kocky nakrájanú šunku, olivy alebo nasekané vajíčko. Podľa chuti a príležitosti.


Čítajte viac o španielskej kuchyni.