Studená, zdravá a veľmi osviežujúca polievka, obľúbená najmä v Španielsku. Má viacero verzií. Líši sa zložením surovín: uhorka, paradajka, cibuľa, cesnak, avokádo, melón, hrozno, huby, mäso, či morské plody. Niekedy sa do nej pridávajú aj mleté mandle. Ako skrytý pomocník pôsobí chlieb, olivový olej, ocot a soľ.
Gazpacho sa líši farbou a hustotou polievky. Môže byť s kúskami zeleniny alebo mixované. Rozdiely nenachádzame iba v regiónoch, ale často aj z domu do domu.
Čo budeme potrebovať?
1 ks väčšia cibuľa
2-4 strúčiky cesnaku
2 ks šalátová uhorka
1 ks zelená zeleninová paprika
4 ks väčšie paradajky
2 PL olivový olej
2 plátky sendviča
1 PL vinný ocot
podľa chuti soľ a mleté čierne korenie
Postup
Uhorku, papriku nakrájame na hrubšie rezance. Paradajky pokrájame na štvrtiny a vyberie jadierka. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, olivový olej, striedku zo sendviča, ocot, soľ a korenie. Dobre rozmixujeme, podľa potreby zriedime prevarenou a vychladenou vodou. Uložíme do chladničky na 2 – 3 hodiny. Servírujeme studené. Gazpacho je vhodné, ako prejedlo, či ako hlavné jedlo. Podávať ho môžeme s krutónmi z bieleho chleba, s kúskami papriky, môžeme pridať na kocky nakrájanú šunku, olivy alebo nasekané vajíčko. Podľa chuti a príležitosti.
Absolventka Karlovej univerzity v Prahe. Do povedomia odbornej i pacientskej verejnosti sa dostala ako manažérka v odbore ošetrovateľstvo. Stála pri zrode nového medicínskeho odboru - geriatria. Spoluzakladala jednu z prvých Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku. V roku 2013 bola v prestížnej celoslovenskej súťaži Sestra roka ocenená za celoživotné dielo v ošetrovateľstve. V súčasnosti píše pre viaceré internetové portály so zameraním na podporu zdravia – prevenciu. Propaguje zdravý životný štýl, vrátane racionálneho stravovania.