Špenátový koláč so zemiakovou krustou
Zdroj foto: Shutterstock.com
Hlavnou zložkou plnky je ricotta. Ricotta je bohatá na proteíny s vysokou biologickou hodnotou. Obsahuje dôležité množstvo vápniku, ktorý sa ľahko vstrebáva, vitamíny B1, B2, B3 a A, minerálne soli, predovšetkým sodík, draslík a fosfor. Ak do ricotty nebola pridaná smotana, obsahuje nízke množstvo tuku a kalórii. Niet pochýb o tom, že všetky výživové zložky sú ideálne pre zaradenie do jedálnička.
Čo budeme potrebovať (8 porcií):
Cesto:
- 200 g celozrnná špaldová múka
- 100 g pravé maslo
- štipka soli
- ½ prášku do pečiva
Plnka:
- 450 g špenát
- 500 g ricotta
- 2 vajíčka
- soľ
- korenie
- bylinky podľa vlastného výberu
Zemiaková krusta:
- 1 väčší zemiak
- soľ
- rozmarín
- mozzarella
Postup
Najprv si pripravíme krehké cesto. Odvážime si múku, do ktorej pridáme prášok do pečiva, soľ a nakoniec roztopené maslo. Všetko rukami poriadne premiesime a vytvoríme tuhé cesto. Cesto vyvaľkáme a dáme do okrúhlej formy, v ktorej máme papier na pečenie. Cesto dáme aj 1 cm po okrajoch.
Zemiak si na strúhadle nakrájame na tenké plátky a dáme variť do osolenej vody na cca 5-10 minút tak, aby boli len trochu predvarené a nerozpadávali sa. Pripravíme si plnku. Vajíčka uvaríme na tvrdo. Špenát nasekáme nadrobno (mixérom) alebo ak máme sekaný mrazený špenát, necháme ho rozmraziť a poriadne ho zbavíme vody. K špenátu primiešame ricottu a nastrúhame uvarené a vychladnuté vajíčka. Pridáme soľ, korenie, bylinky a plnku vylejeme na krehké cesto. Na plnku opatrne poukladáme predvarené zemiaky a dáme piecť do trúby vyhriatej na 180 °C. Po cca 15 minútach koláč vyberieme, na vrch postrúhame mozzarelu a dáme naspäť na trúby. Pečieme ešte zhruba 25 minút, kým je koláč upečený dozlatova.
Výživové hodnoty (1 porcia):
- 367 kCal
- 14 g Bielkoviny
- 25 g Sacharidy
- 24 g Tuky