Špenátový koláč so zemiakovou krustou

Máte chuť na trochu experimentu? Táto výborná slaná torta stojí určite za vyskúšanie. Ideálny nápad pre niekoho, kto nemá rád sladké a chcete mu pripraviť malé potešenie. 

Špenátový koláč so zemiakovou krustou Zdroj foto: Shutterstock.com

Hlavnou zložkou plnky je ricotta. Ricotta je bohatá na proteíny s vysokou biologickou hodnotou. Obsahuje dôležité množstvo vápniku, ktorý sa ľahko vstrebáva, vitamíny B1, B2, B3 a A, minerálne soli, predovšetkým sodík, draslík a fosfor. Ak do ricotty nebola pridaná smotana, obsahuje nízke množstvo tuku a kalórii. Niet pochýb o tom, že všetky výživové zložky sú ideálne pre zaradenie do jedálnička.

Čo budeme potrebovať (8 porcií):

Cesto:

  • 200 g celozrnná špaldová múka
  • 100 g pravé maslo
  • štipka soli
  • ½ prášku do pečiva

Plnka:

  • 450 g špenát
  • 500 g ricotta
  • 2 vajíčka
  • soľ
  • korenie
  • bylinky podľa vlastného výberu

Zemiaková krusta:

  • 1 väčší zemiak
  • soľ
  • rozmarín
  • mozzarella

Postup

Najprv si pripravíme krehké cesto. Odvážime si múku, do ktorej pridáme prášok do pečiva, soľ a nakoniec roztopené maslo. Všetko rukami poriadne premiesime a vytvoríme tuhé cesto. Cesto vyvaľkáme a dáme do okrúhlej formy, v ktorej máme papier na pečenie. Cesto dáme aj 1 cm po okrajoch.

Zemiak si na strúhadle nakrájame na tenké plátky a dáme variť do osolenej vody na cca 5-10 minút tak, aby boli len trochu predvarené a nerozpadávali sa. Pripravíme si plnku. Vajíčka uvaríme na tvrdo. Špenát nasekáme nadrobno (mixérom) alebo ak máme sekaný mrazený špenát, necháme ho rozmraziť a poriadne ho zbavíme vody. K špenátu primiešame ricottu a nastrúhame uvarené a vychladnuté vajíčka. Pridáme soľ, korenie, bylinky a plnku vylejeme na krehké cesto. Na plnku opatrne poukladáme predvarené zemiaky a dáme piecť do trúby vyhriatej na 180 °C. Po cca 15 minútach koláč vyberieme, na vrch postrúhame mozzarelu a dáme naspäť na trúby. Pečieme ešte zhruba 25 minút, kým je koláč upečený dozlatova.

Výživové hodnoty (1 porcia):

  • 367 kCal
  • 14 g Bielkoviny
  • 25 g Sacharidy
  • 24 g Tuky