Tortilla de patatas

Typické španielske jedlo, ktoré bolo údajne prostredníctvom cestovateľov prenesené do Mexika. Španieli ho považujú za ikonu kuchyne. Zemiaková placka, hrubá asi 3 cm, ktorá sa pripravuje zo zemiakov, vajec a cibule.

Tortilla de patatas Zdroj foto: Shutterstock.com

Okrem bezmäsitej tortilly sa placky pripravujú plnené mäsom alebo zeleninou. Servírujú sa za tepla i za studena, ako pizza, prípadne ako príloha k mäsu, či k rybám.

Čo budeme potrebovať?

  • 8 menších zemiakov
  • 6 vajec
  • 1 väčšia cibuľa
  • soľ
  • korenie a olivový olej

Postup

Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Medzitým rozohrejeme na panvici olej a zemiaky opražíme. Na vrch dáme nadrobno nakrájanú cibuľu, okoreníme, osolíme. Keď sú zemiaky mäkké, necháme ich vychladnúť. Rozšľaháme vajcia a pridáme zemiaky s cibuľou, všetko dobre premiešame. Celú zmes dáme opäť na panvicu, v ktorej sa opekali zemiaky. Opečieme z jednej strany, omeletu priklopíme tanierom, otočíme a opäť vložíme na panvicu. Opečieme aj z druhej strany. Servírujeme s čerstvou zeleninou, prípadne so zeleninovým šalátom.


Čítajte viac o španielskej kuchyni.