Jablkový chlebík

Tento koláčik je rýchly a zdravý. Namiesto bielej pšeničnej múky sme použili trošku zdravšiu alternatívu, špaldovú a ovsenú múku. Ako sladidlo je použitý trstinový cukor a samotné jabĺčka.

Jablkový chlebík Zdroj foto: Súkr. archív

Čo budeme potrebovať (10 ks)?

  • 125 g ovsená múka
  • 125 g špaldová múka
  • hrsť vlašských orechov
  • 2 vajíčka
  • 3 väčšie jablká
  • 1 PL škorice
  • 40 g trstinového cukru
  • ½ prášku do pečiva
  • 50 g hrozienok
  • 200 g domáceho jablkového pyré

Postup

Oddelíme si žĺtka od bielkov a bielka vyšľaháme do snehu. K žĺtkam pridáme cukor a tiež ich vyšľaháme. K zmesi zo žĺtkov postupne pridávame jablkové pyré, múku, prášok do pečiva, škoricu a nakoniec jablká nakrájané na kocky, hrozienka a vlašské orechy. Takto vypracované cesto vložíme do papierom vystlanej formy na pečenie a pečieme pri 180 °C zhruba 30 minút. Vrch môžeme, samozrejme, ozdobiť, napríklad ovsenými vločkami, slnečnicovými semiačkami, orechami, hrozienkami...

Výživová hodnota (1 ks):

  • 190,2kCal
  • 37,5 g Sacharidy
  • 5,2 g Bielkoviny
  • 2,4 g Tuky