Domáci špaldový knäckebrot

Knäckebroty sú chrumkavé, ľahké a dobre skladné. Sú pôvodom zo Švédska a zamilovali si ich snáď všetci. Skúste si ich pripraviť aj po domácky. Nie je to vôbec ťažké.

Domáci špaldový Knäckerbrot Zdroj foto: Súkr. archív

Knäckebrot má bohatú históriu, ktorá údajne siaha až k Vikingom, ktorí si ho so sebou brávali na lode ako mimoriadne trvanlivú a výživnú potravinu. Originálny Knäckebrot obsahuje celozrnnú múku, vodu a soľ, niektoré chleby aj vyšší podiel vlákniny, ktorá upravuje trávenie. Tento recept je trošku upravený od originálneho receptu, a to síce namiesto vody je použité mlieko, sú pridané semiačka, a takisto je pridané aj sušené droždie. Dá sa podávať na slano s maslom, zeleninou, kvalitnou šunkou, syrom. Dokonca sa dá so syrom a napríklad bylinkami aj zapiecť! No a na sladko napríklad s domácim lekvárom alebo s medom a arašidovým maslom!

Čo budeme potrebovať (cca 10 kúskov)?

  • 100 g špaldová múka hladká
  • 100 g špaldová múka polohrubá
  • 3 dcl mlieko
  • 1 PL soľ
  • 5 g sušené droždie
  • 15 g hnedý ľad
  • 15 g zlatý ľan

Postup

Do misky si dáme všetky suché suroviny a mlieko pridáme nakoniec. Vareškou vymiešame cesto, ktoré miesime aspoň 5 minút tak, aby bolo krásne nadýchané. Cesto prikryjeme utierkou a necháme aspoň hodinu na teplom mieste nakysnúť.

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, nakrájame na veľkosť akej chceme knäckerbroty mať, poukladáme na papier na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme cca 15 minút do zlatova. Pred upečením môžeme na knäckerbroty dať napríklad syr s bylinkami, hrubozrnnú soľ, olivy, bylinky...

Výživová hodnota (1 kúsok z 10):

  • 107,7 kCal
  • 16,6 g Sacharidy
  • 3,9 g Bielkoviny
  • 2,5 g Tuky