Opravujem ingrediencie... Nie hnedý ľad ale hnedý ľan :) ( ľanové semiačka :)
Domáci špaldový knäckebrot
Zdroj foto: Súkr. archív
Knäckebrot má bohatú históriu, ktorá údajne siaha až k Vikingom, ktorí si ho so sebou brávali na lode ako mimoriadne trvanlivú a výživnú potravinu. Originálny Knäckebrot obsahuje celozrnnú múku, vodu a soľ, niektoré chleby aj vyšší podiel vlákniny, ktorá upravuje trávenie. Tento recept je trošku upravený od originálneho receptu, a to síce namiesto vody je použité mlieko, sú pridané semiačka, a takisto je pridané aj sušené droždie. Dá sa podávať na slano s maslom, zeleninou, kvalitnou šunkou, syrom. Dokonca sa dá so syrom a napríklad bylinkami aj zapiecť! No a na sladko napríklad s domácim lekvárom alebo s medom a arašidovým maslom!
Čo budeme potrebovať (cca 10 kúskov)?
- 100 g špaldová múka hladká
- 100 g špaldová múka polohrubá
- 3 dcl mlieko
- 1 PL soľ
- 5 g sušené droždie
- 15 g hnedý ľad
- 15 g zlatý ľan
Postup
Do misky si dáme všetky suché suroviny a mlieko pridáme nakoniec. Vareškou vymiešame cesto, ktoré miesime aspoň 5 minút tak, aby bolo krásne nadýchané. Cesto prikryjeme utierkou a necháme aspoň hodinu na teplom mieste nakysnúť.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, nakrájame na veľkosť akej chceme knäckerbroty mať, poukladáme na papier na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme cca 15 minút do zlatova. Pred upečením môžeme na knäckerbroty dať napríklad syr s bylinkami, hrubozrnnú soľ, olivy, bylinky...
Výživová hodnota (1 kúsok z 10):
- 107,7 kCal
- 16,6 g Sacharidy
- 3,9 g Bielkoviny
- 2,5 g Tuky