Zucchetto - taliansky krémový zákusok
Zdroj foto: Súkr. archív
Čo budeme potrebovať?
- potravinársku fóliu
- 2 a ½ balenia podlhovastých piškót na vyloženie misy
Na namáčanie piškót:
- 1 a ½ dl silnej čiernej kávy
- 1 dl kávový likér
Tmavý krém:
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 100 g tmavá čokoláda na varenie
- 2 PL práškový cukor
- 125 g masla
Biely krém:
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 100 g bielej varovej čokolády
- 2 PL práškový cukor
- 125 g masla
Ozdobenie:
- 200 ml šľahačková smotana
- 20 g práškový cukor
- 100 g mandľové lupienky
Postup
Vyberieme si oblú misu s priemerom asi 20 cm (podobnú čiapke), vyložíme fóliou, aby dobre presahovala okraje misy. Koláč sa po stuhnutí dá lepšie z misy vybrať.
- Kávu vymiešame s likérom, zľahka namáčame piškóty a vyložíme nimi misu okolo celého obvodu (celkom natesno).
- Medzitým si pripravíme vo vodnom kúpeli tmavý krém, rozpustíme tmavú varovú čokoládu a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vychladnutú tmavú čokoládu a zľahka zamiešame vyšľahanú šľahačku.
- Rovnako si pripravíme svetlý krém: rozpustíme bielu čokoládu, maslo vymiešame s cukrom, pridáme rozpustenú svetlu čokoládu a nakoniec vyšľahanú šľahačku.
- Piškóty natrieme tmavým krémom , do stredu urobíme priehlbinku a natrieme svetlým krémom. Necháme schladiť cca 4 hodiny.
- Mandľové lupienky zľahka opražíme, necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme dotuha, a pridáme cukor. Dezert vyklopíme na podnos, odstránime fóliu, potrieme šľahačkou a posypeme mandľovými lupienkami.
Čítajte viac:
Čím je typická talianska kuchyňa?