Zucchetto - taliansky krémový zákusok

Ide o taliansky dezert, ktorý pochádza z Florencie, údajne inšpirovaný kopulou florentského Dómu. Niektorí kuchári ho prirovnávajú k čiapočke, kardinálske zucchetto. V každom prípade je to výborný chladený koláč.

Zucchetto - výborný krémový zákusok Zdroj foto: Súkr. archív

Čo budeme potrebovať?

  • potravinársku fóliu
  • 2 a ½ balenia podlhovastých piškót na vyloženie misy

Na namáčanie piškót:

  • 1 a ½ dl silnej čiernej kávy
  • 1 dl kávový likér

Tmavý krém:

  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g tmavá čokoláda na varenie
  • 2 PL práškový cukor
  • 125 g masla

Biely krém:

  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 100 g bielej varovej čokolády
  • 2 PL práškový cukor
  • 125 g masla

Ozdobenie:

  • 200 ml šľahačková smotana
  • 20 g práškový cukor
  • 100 g mandľové lupienky

Postup

Vyberieme si oblú misu s priemerom asi 20 cm (podobnú čiapke), vyložíme fóliou, aby dobre presahovala okraje misy. Koláč sa po stuhnutí dá lepšie z misy vybrať.

  1. Kávu vymiešame s likérom, zľahka namáčame piškóty a vyložíme nimi misu okolo celého obvodu (celkom natesno).
  2. Medzitým si pripravíme vo vodnom kúpeli tmavý krém, rozpustíme tmavú varovú čokoládu a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vychladnutú tmavú čokoládu a zľahka zamiešame vyšľahanú šľahačku.
  3. Rovnako si pripravíme svetlý krém: rozpustíme bielu čokoládu, maslo vymiešame s cukrom, pridáme rozpustenú svetlu čokoládu a nakoniec vyšľahanú šľahačku.
  4. Piškóty natrieme tmavým krémom , do stredu urobíme priehlbinku a natrieme svetlým krémom. Necháme schladiť cca 4 hodiny.
  5. Mandľové lupienky zľahka opražíme, necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme dotuha, a pridáme cukor. Dezert vyklopíme na podnos, odstránime fóliu, potrieme šľahačkou a posypeme mandľovými lupienkami.

Čítajte viac:

Čím je typická talianska kuchyňa?