Crostini s hráškovým pestom

Crostini je talianske prejedlo - plátky grilovaného alebo opečeného chleba, sendviča, na ktoré použijeme nátierky z mäsa, syrov alebo zeleniny. My sme skúsili hráškové pesto.

Crostini s hráškovým pestom Zdroj foto: Shutterstock.com

Hrášok – malá zdravá zelená guľôčka je bohatá na vitamíny E, K, C, skupinu vitamínov B a na kyselinu listovú. Obsahuje stopové prvky fosfor, kremík, mangán, horčík, draslík, železo a zinok. Výborný je pre ľudí, ktorí majú problém so srdcovo-cievnym ochorením, pozitívne pôsobí na kosti, nechty a vlasy. Stabilizuje hladinu cukrov v krvi a pomáha aj pri udržaní hmotnosti.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 malú bagetu
  • 1 hrnček (2,5 dl) vylúpaného hrášku (najlepšie čerstvý, prípadne mrazený)
  • 100 g parmezánu
  • menšiu kytičku bazalky
  • vetvičku mäty
  • 3 - 4 PL olivový olej
  • 3 - 4 strúčiky cesnaku
  • 1 KL chren
  • 1/2 KL ½ čierne mleté korenie
  • podľa chuti soľ a šťava z ½ citróna

Postup

Bagetu narežeme na plátky, rozložíme na plech vyložený fóliou na pečene, potrieme olivovým olejom a zapečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 5-8 minút, tak aby chytili farbu a boli chrumkavé. Bagetky necháme vyhladnúť. Medzitým si pripravíme pesto. Hrášok krátko povaríme v osolenej vode, scedíme a prelejeme studenou vodou, aby si zachoval peknú zelenú farbu. Syr narežeme na menšie kúsky, pridáme hrášok, olej, nasekané bylinky (bazalku, mätu), prelisovaný cesnak, chren a rozmixujme do hladka. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Hráškové pesto natrieme na bagetky a servírujeme.

Užitočná rada do kuchyne: namiesto hráškové pesta môžeme použiť nadrobno nakrájanú cibuľku, cherri paradajky, zmiešame, dochutíme soľou, korením, oreganom. Bagetky natrieme cesnakom, rozložíme na ne pripravenú zmes a ozdobíme lístkami bazalky.


Čítajte viac:

Čím je typická talianska kuchyňa?