Kávový cheesecake

Cheesecake je veľmi obľúbený, svieži dezert. Zvyčajne však obsahuje veľa cukru, ktorý je v ňom naozaj zbytočný. Našťastie sa dá pripraviť aj zdravšie.

Kávový cheescake Zdroj foto: Súkr. archív

Základ tvoria ovsené vločky spolu s maslom, plnka je prevažne z tvarohu, ako sladidlo je použitý med a banán. No a na vrch nie je použitá želatína, ale namiesto nej agar, čo je prírodná riasa, ktorá sa používa v potravinárstve a chová sa presne ako želatína. No a srdcom celého cheesecaku je krásna, podmanivá vôňa kávy.

Čo budeme potrebovať (forma o priemere 24 cm)?

Cesto:

  • 200 g jemných ovsených vločiek
  • 30 g medu
  • 60 g masla 82%
  • 3PL čiernej kávy

Plnka:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 100 g bieleho jogurtu 3,2%
  • 100 g smotany 10%
  • 50 g medu
  • 1 banán
  • 2 vajcia
  • 1 dcl čiernej kávy
  • 2 ČL kávy rozpustnej
  • 1 ČL kakaa

Poleva:

  • 1 ČL prášku agar
  • 120 ml kávy
  • 60 ml plnotučného mlieka
  • 1 ČL medu

Postup

Najprv si pripravíme korpus. Ovsené vločky zmiešame spolu s rozpusteným maslom, medom, uvarenou kávou a vypracujeme hustejšie cesto. Toto cesto „natľapkáme“ do formy vystlanej papierom na pečenie.

Prípravu plnky začneme tým, že rozmixujeme banán spolu so žĺtkami a bielka si zvlášť vyšľaháme. K žĺtkam pridáme tvaroh, smotanu, jogurt a vymixujeme ručným mixérom dohladka. Postupne pridávame uvarenú kávu a aj instantnú rozpustnú kávou. Nakoniec opatrne primiešame vyšľahané bielka. Konzistencia by mala byť stredná, ani hustá, ani tekutá.

Na korpus vylejeme trištvrtinu plnky a do zvyšku primiešame kakao. Kakaovú zmes vylejeme na vrch a dáme piecť do rúry na 180 °C cca 45 minút. Potom koláč z trúby vyberieme a dáme vychladnúť.

Do menšieho hrnčeka dáme mlieko, kávu a prášok agar. Privedieme do varu, povaríme cca 2 minúty a odstavíme. Necháme vychladnúť a vmiešame trochu medu. Keď je koláč vychladnutý a poleva už nie veľmi horúca a tekutá, vylejeme ju na koláč a dáme do chladničky schladiť aspoň na 2 hodiny.

Výživové hodnoty:

Celý koláč (8 porcií) (použitý tučný tvaroh):

  • 2820 kCal
  • 122 g bielkoviny
  • 239 g sacharidy
  • 154 g tuky

1 Porcia:

  • 352,5 kCal
  • 14 g bielkoviny
  • 30 g sacharidy
  • 19 g tuky

Vyskúšajte tiež:

Írsky Baileys cheesecake