Kávový cheesecake
Zdroj foto: Súkr. archív
Základ tvoria ovsené vločky spolu s maslom, plnka je prevažne z tvarohu, ako sladidlo je použitý med a banán. No a na vrch nie je použitá želatína, ale namiesto nej agar, čo je prírodná riasa, ktorá sa používa v potravinárstve a chová sa presne ako želatína. No a srdcom celého cheesecaku je krásna, podmanivá vôňa kávy.
Čo budeme potrebovať (forma o priemere 24 cm)?
Cesto:
- 200 g jemných ovsených vločiek
- 30 g medu
- 60 g masla 82%
- 3PL čiernej kávy
Plnka:
- 500 g jemného tvarohu
- 100 g bieleho jogurtu 3,2%
- 100 g smotany 10%
- 50 g medu
- 1 banán
- 2 vajcia
- 1 dcl čiernej kávy
- 2 ČL kávy rozpustnej
- 1 ČL kakaa
Poleva:
- 1 ČL prášku agar
- 120 ml kávy
- 60 ml plnotučného mlieka
- 1 ČL medu
Postup
Najprv si pripravíme korpus. Ovsené vločky zmiešame spolu s rozpusteným maslom, medom, uvarenou kávou a vypracujeme hustejšie cesto. Toto cesto „natľapkáme“ do formy vystlanej papierom na pečenie.
Prípravu plnky začneme tým, že rozmixujeme banán spolu so žĺtkami a bielka si zvlášť vyšľaháme. K žĺtkam pridáme tvaroh, smotanu, jogurt a vymixujeme ručným mixérom dohladka. Postupne pridávame uvarenú kávu a aj instantnú rozpustnú kávou. Nakoniec opatrne primiešame vyšľahané bielka. Konzistencia by mala byť stredná, ani hustá, ani tekutá.
Na korpus vylejeme trištvrtinu plnky a do zvyšku primiešame kakao. Kakaovú zmes vylejeme na vrch a dáme piecť do rúry na 180 °C cca 45 minút. Potom koláč z trúby vyberieme a dáme vychladnúť.
Do menšieho hrnčeka dáme mlieko, kávu a prášok agar. Privedieme do varu, povaríme cca 2 minúty a odstavíme. Necháme vychladnúť a vmiešame trochu medu. Keď je koláč vychladnutý a poleva už nie veľmi horúca a tekutá, vylejeme ju na koláč a dáme do chladničky schladiť aspoň na 2 hodiny.
Výživové hodnoty:
Celý koláč (8 porcií) (použitý tučný tvaroh):
- 2820 kCal
- 122 g bielkoviny
- 239 g sacharidy
- 154 g tuky
1 Porcia:
- 352,5 kCal
- 14 g bielkoviny
- 30 g sacharidy
- 19 g tuky
Vyskúšajte tiež: