Neapolská pizza
Zdroj foto: Shutterstock.com
Dnes toto tenké kruhové cesto má rôzne variácie: paradajky, paradajkový pretlak, rôzne druhy syra, olivy, sardinky, šampiňóny, saláma, šunka...., podľa chuti. Pizzu si môžeme kúpiť predpečenú a predmrazenú, šetríme čas. Ibaže taká doma pripravená má tiež svoje čaro.
Čo budeme potrebovať?
- 500 g hladkej múky
- 30 g droždia
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 vajce
- soľ
- 2+2 PL olivového oleja
- 1 kg čerstvých paradajok
- 2-4 strúčiky cesnaku
- 2 väčšie cibule
- 1 KL sušené oregano
- 20 ks čierne olivy
- 200 g tvrdý ovčí syr
Postup
Múku preosejeme, pridáme kvások, vajce, soľ 2 PL oleja a podľa potreby mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 - 40 minút. Medzitým si vyložíme plech fóliou na pečenie. Paradajky a cibuľu nakrájame na kolieska a vložíme do misy. Pridáme prelisovaný cesnak, 2 PL olivového oleja, podľa chuti soľ a zľahka premiešame. Z kysnuté cesta urobíme 4 placky, uložíme na plech. Do každej placky urobíme priehlbinu a naplníme zmesou. Olivy vykôstkujeme a spolu s nakrájaným syrom rovnomerne rozložíme na zmes, posypeme oreganom, nakoniec všetko pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 185 °C, pečieme 25 – 30 minút.
Čítajte viac:
Čím je typická talianska kuchyňa?