Neapolská pizza

Kto by si nedal rád pizzu – typické talianske jedlo, ktoré si našlo miesto aj v našich stravovacích návykoch. Pôvodne to bol pokrm roľníkov z oblasti Kampánie pri Neapole. Prvá pizza bola vyrábaná v národných farbách – paradajky, mozerella a bazalka.

Neapolská pizza Zdroj foto: Shutterstock.com

Dnes toto tenké kruhové cesto má rôzne variácie: paradajky, paradajkový pretlak, rôzne druhy syra, olivy, sardinky, šampiňóny, saláma, šunka...., podľa chuti. Pizzu si môžeme kúpiť predpečenú a predmrazenú, šetríme čas. Ibaže taká doma pripravená má tiež svoje čaro.

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g hladkej múky
  • 30 g droždia
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 vajce
  • soľ
  • 2+2 PL olivového oleja
  • 1 kg čerstvých paradajok
  • 2-4 strúčiky cesnaku
  • 2 väčšie cibule
  • 1 KL sušené oregano
  • 20 ks čierne olivy
  • 200 g tvrdý ovčí syr

Postup

Múku preosejeme, pridáme kvások, vajce, soľ 2 PL oleja a podľa potreby mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 - 40 minút. Medzitým si vyložíme plech fóliou na pečenie. Paradajky a cibuľu nakrájame na kolieska a vložíme do misy. Pridáme prelisovaný cesnak, 2 PL olivového oleja, podľa chuti soľ a zľahka premiešame. Z kysnuté cesta urobíme 4 placky, uložíme na plech. Do každej placky urobíme priehlbinu a naplníme zmesou. Olivy vykôstkujeme a spolu s nakrájaným syrom rovnomerne rozložíme na zmes, posypeme oreganom, nakoniec všetko pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 185 °C, pečieme 25 – 30 minút.


Čítajte viac:

Čím je typická talianska kuchyňa?