Bylinkový trhací chlebík s ľanovými semiačkami
Zdroj foto: Súkr. archív
Čo budeme potrebovať (na 2 chlebíky):
Cesto:
- 800 g hladkej špaldovej múky
- 600 g bieleho jogurtu
- 100 g masla 82%
- 2 vajcia + 1 na potretie
- 2 PL soli
- 2 PL trstinového cukru
- 14 g suchého droždia
Bylinkové maslo:
- 100 g masla 82%
- 6 lístkov bazalky
- 2 lístky medvedieho cesnaku
- pažítka
Postup
Najprv si pripravíme bylinkové maslo. V miske si roztopíme maslo, do ktorého pridáme nadrobno nakrájané bylinky. Maslo budeme natierať, preto ho potrebujeme v tekutom stave.
Do väčšej misy pridáme múku, sušené droždie, rozpustené maslo, vajcia, soľ, cukor a vareškou poriadne vymiešame (aspoň 5 minút). Cesto prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočinúť.
Odpočinuté cesto rozvalkáme cca na hrúbku 1 cm. Toto cesto potrieme bylinkovým maslom a nakrájame na rovnaké pásiky (cca 5-6). Tieto pásiky skladáme na seba (po 3) a znovu pokrájame na menšie kocky, ktoré uložíme do vymastenej a pomúčenej formy na chlebík. Z tejto dávky vyjdu 2 chlebíky alebo jeden chlebík a zopár malých „slimáčikov“.
Chlebík zvrchu potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme zhruba 40 minút.
Výživové hodnoty (1 chebík):
- 2475 kCal
- 76,5 g Bielkoviny
- 282,5 g Sacharidy
- 107,5 g Tuky
1 porcia (1/12):
- 206 kCal
- 6 g Bielkoviny
- 23,5 g Sacharidy
- 9 g Tuky