Mrkvový zákusok (Carrotcake)

Mrkva v sladkých receptoch už nie je žiadna novinka. Je to dobrá alternatíva, ako nahradiť podstatnú časť múky, pridať do jedálnička zeleninu aj v sladkej variante a trošku spestrenia.

Mrkvový zákusok (Carrotcake) Zdroj: Súkr. archív

Oku lákavá oranžová farba mrkvy je prejavom vysokého obsahu karotenoidov, z ktorých najväčšie zastúpenie má provitamín betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Okrem toho mrkva obsahuje aj inú dôležitú rastlinnú vlákninu - pektín a éterický olej. Vitamín A je rozpustný len v tukoch, preto sme do koláčika pridali aj kokosový olej a maslo.

Čo budeme potrebovať (na cca 10 porcií)?

Cesto:

  • 350 g mrkva
  • 30 g med
  • 3 vajcia
  • 100 g ovsená múka
  • 10 g kokosový olej
  • 10 g maslo
  • ½ prášku do pečiva
  • 1ČL škorica
  • 30 g hrozienka

Plnka:

  • 250 g tvaroh
  • 2 PL vysoko-percentná smotana
  • 1 PL med
  • 1 banán
  • Ríbezle alebo iné ovocie

Postup

Najprv si pripravíme cesto. Mrkvu najemno nastrúhame, pridáme pomleté ovsené vločky, žĺtka, rozpustený kokosový olej, med, rozpustené maslo, prášok do pečiva, hrozienka, škoricu a všetko dobre premiešame. Nakoniec primiešame dobre vyšľahané bielka a spracujeme cesto, ktoré vylejeme do formy na chlebík vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 40 minút.

Pripravíme si plnku. Zmiešame si tvaroh s rozmixovaným banánom, medom a smotanou. Dobre vymiešame a dáme na chvíľu do chladničky.

Po vychladnutí koláč rozkrojíme napoly a naplníme plnkou a pridáme ovocie. Okraje môžeme ozdobiť nastrúhanou horkou čokoládou.

Výživová hodnota (celý zákusok):

  • 1542 kCal
  • 187 g Sacharidy
  • 83 g Bielkoviny
  • 52 g Tuky

Výživová hodnota (1 porcia):

*154 kCal

  • 19 g Sacharidy
  • 8 g Bielkoviny
  • 5 g Tuky