Mrkvový zákusok (Carrotcake)
Zdroj: Súkr. archív
Oku lákavá oranžová farba mrkvy je prejavom vysokého obsahu karotenoidov, z ktorých najväčšie zastúpenie má provitamín betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Okrem toho mrkva obsahuje aj inú dôležitú rastlinnú vlákninu - pektín a éterický olej. Vitamín A je rozpustný len v tukoch, preto sme do koláčika pridali aj kokosový olej a maslo.
Čo budeme potrebovať (na cca 10 porcií)?
Cesto:
- 350 g mrkva
- 30 g med
- 3 vajcia
- 100 g ovsená múka
- 10 g kokosový olej
- 10 g maslo
- ½ prášku do pečiva
- 1ČL škorica
- 30 g hrozienka
Plnka:
- 250 g tvaroh
- 2 PL vysoko-percentná smotana
- 1 PL med
- 1 banán
- Ríbezle alebo iné ovocie
Postup
Najprv si pripravíme cesto. Mrkvu najemno nastrúhame, pridáme pomleté ovsené vločky, žĺtka, rozpustený kokosový olej, med, rozpustené maslo, prášok do pečiva, hrozienka, škoricu a všetko dobre premiešame. Nakoniec primiešame dobre vyšľahané bielka a spracujeme cesto, ktoré vylejeme do formy na chlebík vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 40 minút.
Pripravíme si plnku. Zmiešame si tvaroh s rozmixovaným banánom, medom a smotanou. Dobre vymiešame a dáme na chvíľu do chladničky.
Po vychladnutí koláč rozkrojíme napoly a naplníme plnkou a pridáme ovocie. Okraje môžeme ozdobiť nastrúhanou horkou čokoládou.
Výživová hodnota (celý zákusok):
- 1542 kCal
- 187 g Sacharidy
- 83 g Bielkoviny
- 52 g Tuky
Výživová hodnota (1 porcia):
*154 kCal
- 19 g Sacharidy
- 8 g Bielkoviny
- 5 g Tuky