Hydinové krokety s Mornay omačkou
Zdroj foto: Shutterstock.com
Najznámejšou bielou omáčkou je bešamelová omáčka (maslo, múka, mlieko). Z histórie sa dozvedáme, že v roku 1651 bola bešamelová omáčka pomenovaná na počesť markíza Luisa de Béchameila. Bešamelová omáčka sa používa ako základ pre ďalšie omáčky, napríklad pre Mornay omáčku.
Čo budeme potrebovať?
- 300 g vareného nadrobno nakrájaného hydinové mäsa
- 150 g huby (šampiňóny)
- 50 g šunky
- 1 menšia cibuľa
- 20 g masla
- mleté čierne korenie a soľ
Na obaľovanie: 2 vajcia, strúhanka a olej na vypraženie.
Mornay omáčka:
- 80 g nastrúhaný tvrdý syr
- 50 g hladká múka
- 50 g maslo
- 300 ml mlieko
- šťava z 1/2 citróna
- 2 vaječné žĺtky
- mleté čierne korenie a soľ
Postup
Cibuľu a huby nakrájame nadrobno, najskôr opražíme cibuľu, pridáme huby a podusíme. Pridáme hydinové mäso a nadrobno nakrájanú šunku. Opäť necháme krátko podusiť. Zmes vyklopíme na plochú misu vymastenú maslom a necháme vychladnúť. Formujeme malé valčeky, ktoré obalíme v rozšľahanom vajíčku, v strúhanke a vypražíme. Servírujme s varenými zemiakmi a zľahka prelejeme Mornay omáčkou.
Mornay omáčka:
Do roztopeného a prehriateho masla vmiešame múku, necháme speniť, zalejeme mliekom a krátko povaríme. Ochutíme soľou, mletým korením. Odstavíme, vmiešame vaječné žĺtky, nakoniec pridáme nastrúhaný syr a šťavu s 1/2 citróna. Výborná omáčka, ktorú môžeme podávať aj s rybou alebo s cestovinou.
Prečítajte si, čím sa vyznačuje typická francúzska kuchyňa