Rýchla jarná nátierka z medvedieho cesnaku

Jednoduchá, rýchla, chutná a zdravá nátierka sa vždy zíde. Do tohto receptu sme použili dar jari – medvedí cesnak. Je to zvláštna rastlina. Jej vegetačné obdobie trvá približne len dva mesiace. Musí vyrásť a zakvitnúť skôr, ako sa stromy prebudia a zatienia listami všetko pod sebou.

medvedi_cesnak_pomazanka Zdroj foto: Shutterstock.com

V lete je už vyschnutý, „spí“ a zvyšok roka čaká zase na ďalšiu jar. Počas tejto dlhej doby nezhnije, ani ho nepožerú škodcovia či hmyz. Chránia ho vysoko účinné látky, ktoré obsahuje a sú liečivé aj pre nás. Je skvelý najmä v čase chrípkovej epidémie a má naozaj mnoho liečivých účinkov:

  • regulácia vysokého tlaku a cholesterolu
  • prečisťuje krv a organizmus
  • pomáha pri žalúdočných ťažkostiach
  • pomáha aj pri ochoreniach dýchacieho systému
  • chráni a prečisťuje obličky
  • výborné antibakteriálne účinky – pomáha pri zápale, infekčných ochoreniach
  • zle hojace sa rany – tinktúra z medvedieho cesnaku

Čítajte viac: Medvedí cesnak - ako ho využiť?

Čo budeme potrebovať?

  • 65 g Lučiny
  • 1 PL tvarohu
  • 1 PL bieleho jogurtu
  • korenie
  • soľ
  • medvedí cesnak – 5-6 lístkov

Postup

Postup je veľmi jednoduchý. Zmiešame lučinu, tvaroh, jogurt, soľ, korenie a nadrobno nakrájaný medvedí cesnak. Podávame napríklad s pečivom alebo môžeme spraviť jednohubky s uhorkami, reďkovkami, rajčinami, paprikami. Fantázií sa medze nekladú.


Vyskúšajte tiež:

Syrové guľky s cesnakom a bylinkami