Írsky chlieb

Máte aj vy radi pečivo, ktoré si sami upečiete, pretože ste si stopercentne istí, čo sa tam nachádza? A isto viete, že to nie je žiadna biela múka, ktorá sa len tvári ako celozrnný výrobok.

Írsky chlieb Zdroj foto: Súkr. archív

Tento chlieb si vás získa. Je jednoduchý, chutný, výživný a zostane dlho čerstvý. Nie je v ňom droždie, preto je vhodný aj pre ľudí. ktorí majú problém s trávením kvasníc. A čo tiež oceníte, nie je len plný éčok a konzervantov.

Na 1 chlebík budeme potrebovať

  • 450 g špaldovej hladkej múky
  • 500 g bieleho jogurtu (najlepšie 10 % grécky)
  • 1 a 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL soľ
  • semienka podľa chuti

Postup

Do väčšej misy dáme múku, ktorú zmiešame so sódou bikarbónou, soľou a semienkami. Potom pridáme jogurt. Cesto sa v žiadnom prípade nemiesi, iba jemne utláča vidličkou. Keby sa miesilo, chlebík by nebol pekný nadýchaný ale zbitý. Cesto má byť viac menej tuhé. Keď máme vytvorený z cesta bochník, preložíme ho na plech vyložený papierom na pečenie, na vrchu pomúčime a dáme piecť na 190 stupňov cca 50 minút. Prikryjeme utierkou a dáme vychladnúť na mriežku.

Výživové hodnoty (100 g):

  • 283,6 Kcal
  • 10 B
  • 54,4 S
  • 5 T