Francúzsky jablkový kopčekový koláč

Jablká majú nezastupiteľné miesto aj vo francúzskej kuchyni. Známe sú francúzske palacinky s jablkami, ale aj veľa ďalších múčnikov. Francúzi sa radi stravujú v spoločnosti priateľov, jedlo je pre nich spoločenskou udalosťou. Skúste si tak vychutnať aj tento francúzsky kopčekový koláč.

kolac_jablkovy Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g hladká múka
  • 200 g práškový cukor
  • 2 vajcia
  • 250 g maslo
  • ¼ ČL soľ
  • 1 balíček prášok do pečiva
  • 2 PL kyslá smotana
  • 10 ks menších jabĺk
  • lekvár (podľa chuti)
  • 1 ČL mletá škorica
  • 3 PL práškového cukru na posypanie

Postup

Najskôr si pripravíme jablká. Očistíme, prekrojíme napoly a vyberieme jadierka. Jablká poukladáme na plech vyložený fóliou a do jamiek, kde boli jadierka, dáme malý kúsok lekváru (toľko, čo sa vojde do jamky). Jablká pečieme vo vyhriatej rúre (170°C asi 10 minút).

Z ostatných surovín: z múky, práškového cukru, vajec, masla, kyslej smotany, soli, mletej škorice, prášku do pečiva vypracujeme cesto, ktoré dáme 20 – 30 minút oddychovať do chladu (ostali nám 3 PL cukru na posypanie koláča).

Cesto vyberieme, rozdelíme na dve časti a vyváľame na pláty. Plech vyložíme fóliou na pečenie a rozložíme naň jeden plát cesta. Na cesto poukladáme vychladnuté jablká okrúhlou častou nahor. Jablká prikryjeme druhým plátom cesta a utesníme medzery medzi jablkami (dobre pozatláčame), tak aby vznikli kopčeky. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 175 °C asi 35 – 45 minút. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom.


Prečítajte si, čím sa vyznačuje typická francúzska kuchyňa