Francúzsky jablkový kopčekový koláč
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
- 500 g hladká múka
- 200 g práškový cukor
- 2 vajcia
- 250 g maslo
- ¼ ČL soľ
- 1 balíček prášok do pečiva
- 2 PL kyslá smotana
- 10 ks menších jabĺk
- lekvár (podľa chuti)
- 1 ČL mletá škorica
- 3 PL práškového cukru na posypanie
Postup
Najskôr si pripravíme jablká. Očistíme, prekrojíme napoly a vyberieme jadierka. Jablká poukladáme na plech vyložený fóliou a do jamiek, kde boli jadierka, dáme malý kúsok lekváru (toľko, čo sa vojde do jamky). Jablká pečieme vo vyhriatej rúre (170°C asi 10 minút).
Z ostatných surovín: z múky, práškového cukru, vajec, masla, kyslej smotany, soli, mletej škorice, prášku do pečiva vypracujeme cesto, ktoré dáme 20 – 30 minút oddychovať do chladu (ostali nám 3 PL cukru na posypanie koláča).
Cesto vyberieme, rozdelíme na dve časti a vyváľame na pláty. Plech vyložíme fóliou na pečenie a rozložíme naň jeden plát cesta. Na cesto poukladáme vychladnuté jablká okrúhlou častou nahor. Jablká prikryjeme druhým plátom cesta a utesníme medzery medzi jablkami (dobre pozatláčame), tak aby vznikli kopčeky. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 175 °C asi 35 – 45 minút. Upečený koláč posypeme práškovým cukrom.
Prečítajte si, čím sa vyznačuje typická francúzska kuchyňa