Hráškové rizoto s lososom (pstruhom lososovitým)
Zdroj foto: súkr.archív
Pstruh lososovitý je druh pstruha, ktorý sa podobá najmä svojím ružový sfarbením, ale i chuťou lososovi. Obsahuje však menej tukov a pri jeho konzumácií je potreba dávať pozor na kosti.
Naopak, losos sa predáva zväčša bez kostí a obsahuje viac tukov. Neľakajte sa však, tieto tuky sú prospešné pre náš organizmus a metabolizmus, a pokiaľ nezjete celých 300 gramov naraz, neuškodia vám.
My sme v tomto recepte použili pstruha lososovitého, či však použijete pstruha alebo lososa, je to na vás. Princíp a i chuť je rovnaká.
Čo budeme potrebovať (na 4 porcie)?
- 250 g ryže arborio (môžete použiť aj inú, akú máte radi)
- 300 g lososa/pstruha lososovitého
- ½ pórika
- 1 menšiu cibuľu
- 150 g mrazenej zmesi mrkvy a hrášku
- cca 30 g pravého masla
- 1 PL olivového oleja
- petržlenovej vňaťky
- soľ, čierne korenie
- citrón
Postup
Ako prvé si lososa očistíme od kože, nakrájame na väčšie kusy a dáme variť do osolenej vriacej vody tak, aby bol losos úplne pod vodou. Varíme cca 15-20 minút, kým je losos mäkký. Potom vyberieme a necháme chvíľku vychladnúť.
Zatiaľ si na panvici na troche masla a olivového oleja osmažíme pórik a cibuľku, ktoré sme si nakrájali na malé kúsky. Pridáme ryžu a ešte chvíľku osmažíme. Postupne prilievame vodu, v ktorej sa varil losos a miešame. Môžeme pridať ešte trochu soli, treba však ochutnávať, keďže voda z lososa je slaná. Postupne naďalej prilievame vodu, až kým nie je ryža hotová.
Zmes mrkvy a hrášku si dáme uvariť do osolenej vody, scedíme a primiešame ho k hotovej ryži. Pridáme aj štipku mletého čierneho korenia. Nakoniec primiešame zvyšok masla a malé rukami natrhané kúsky lososa. Pokvapkáme šťavou z citróna, pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, poslednýkrát premiešame a môžeme servírovať.
Výživové hodnoty (1 porcia) so pstruhom lososovitým:
- 403 kCal
- 21 g Bielkovín
- 52 g Sacharidov
- 13 g Tukov
Výživové hodnoty (1 porcia) s lososom:
- 480 kCal
- 22 g Bielkovín
- 52 g Sacharidov
- 20 g Tukov
Pozrite si aj tento recept: