Pivová francúzska polievka
Zdroj foto: Shutterstock.com
Okrem draslíka a sodíka je zastúpený vápnik, fosfor, horčík a kremík. Z vitamínov patrí prvenstvo skupine vitamínov B (thiamin, riboflavin, pyridoxín, niacín a kyselina listová). Pivo je považované za tekutý chlieb, ibaže úžitok z neho budeme mať len vtedy, ak budeme mať jeho konzumáciu pod kontrolou.
Prečítajte si, čím sa vyznačuje typická francúzska kuchyňa
Čo budeme potrebovať?
- 1 stredne veľký pór
- 1 menšiu cibuľu
- maslo
- hladkú múku
- 250 ml sladkej smotany
- 1 vaječný žĺtok
- 1 l kuracieho, prípadne hovädzieho vývaru
- ½ litra svetlého piva (skôr sladké)
- 100 g karotky
- 2 PL kyslej smotany
Postup
Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pór, pridáme hladkú múku a krátko opražíme. Pridáme vývar, pivo, soľ, korenie a varíme asi 20 minút. Uvarenú polievku rozmixujeme, pridáme sladkú smotanu so žĺtkom, opäť rozmixujeme. Najemno nastrúhame karotku a ochutíme kyslou smotanou. Servírujme tak, že na tanier dáme kôpku karotky s kyslou smotanou a opatrne dolejeme pivovou polievkou.