Brokolicový kiš s morčacím mäsom
Zdroj foto: Súkr. archív
My sme však tento francúzsky koláč trošku upravili a „poslovenčili ho“. Pýtate sa ako? Pridali sme tradičnú slovenskú bryndzu. Tá dodá koláču úžasnú chuť a na zjemnenie sme použili aj tradičnú kyslú smotanu. Nebojte sa, nie celý kelímok, len jednu lyžicu. Týchto tukov sa naozaj nemusíte báť, odporúčame dokonca aj napríklad 16-percentnú kyslú smotanu Treba však dodať, že 1 porcia tohto koláča obsahuje zhruba 30 g tuku. Čo je síce pomerne veľa, ale ak po zvyšok dňa nebudete jesť príliš veľa tukov, je to akurát.
Čo budeme potrebovať?
(na 4 porcie, okrúhla forma o priemere 22 cm)
Cesto:
-
200 g špaldovej hladkej múky
-
100 g aspoň 82 % masla
-
¼ ČL soli
-
štipka korenia
Plnka:
-
hlávku brokolice
-
100 g bryndze
-
1 PL kyslej smotany
-
korenie
-
štipka soli
- asi 150 g morčacích pŕs a PL olivového oleja
Postup
Brokolicu si nakrájame na ružičky a dáme variť do vriacej osolenej vody, až kým nezmäkne (zhruba 7-10 minút). Morčacie prsia si nakrájame na pásiky, osolíme a okoreníme z každej strany. Na panvici si rozpálime olej a morčacie prsia na ňu poukladáme. Opekáme zhruba 5 minút z jednej a 5 minút z druhej strany, kým nie je mäsko ružové.
Hotové mäso prikryjeme, aby nám veľmi nevychladlo a pripravíme si cesto. Zmiešame špaldovú múku so zmäknutým maslom, pridáme soľ a rukami vymiesime husté cesto. Rozvaľkáme a dáme do maslom vymastenej tortovej formy tak, aby bolo aj po okrajoch.
Uvarenú brokolicu ochladíme studenou vodou, dáme do misky a spolu s bryndzou ju rozmixujeme. Podľa chuti pridáme korenie a soľ. Nakoniec do tejto plnky pridáme ešte 1 PL smotany, aby sme chute trošku zjemnili. Túto plnku dáme na cesto a na jeho vrch poukladáme morčacie plátky mäsa.
Celý kiš dáme piecť do trúby na 180 stupňov a pečieme zhruba 25-30 minút, kým nie je cesto zlatisté. Podávame samostatne alebo napríklad so zeleninovým šalátom či jogurtovým dresingom.
Výživové hodnoty (1 porcia):
-
509 kCal
-
18,5 g bielkovín
-
42,5 g sacharidov (7 g vláknina)
-
30 g tukov
Vyskúšajte aj túto mäsovú pochúťku: