Domáci 24 hodinový chlieb (aj pre celiatikov)

Kto by nemal rád domáce čerstvé chrumkavé pečivo? Aj keď musíte dodržiavať bezlepkovú diétu, môžete si pripraviť chutný domáci chlieb. Skúsite to?

Domáci chlebík Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g múky Mix B alebo 350 g múky Mix B skombinujeme s pohánkovou múkou (150 g)
  • 1-2 KL soli
  • 1 ČL sušené droždie
  • 500 ml vlažnej vody

Postup

Deň vopred z múky, soli, droždia a vlažnej vody vypracujeme hladké cesto. Cesto prekryjeme a necháme odpočívať pri izbovej teplote 18 – 20 hodín. Potom cesto vyklopíme na dosku, vytiahneme do strán a preložíme, zopakujeme ešte 2x (podobne ako lístkové cesto). Nakoniec vytvarujeme bochník, zľahka posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 3 hodiny kysnúť. Z cesta vytvoríme jeden väčší, alebo viac menších bochníkov, ktoré posypeme sezamovým semienkom, pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 190 °C asi 30 -40 minút.

Necháme vychladnúť na rošte.


Bude vás zaujímať: Celiakia - praktické rady k príprave diétnych pokrmov