Domáci 24 hodinový chlieb (aj pre celiatikov)
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
- 500 g múky Mix B alebo 350 g múky Mix B skombinujeme s pohánkovou múkou (150 g)
- 1-2 KL soli
- 1 ČL sušené droždie
- 500 ml vlažnej vody
Postup
Deň vopred z múky, soli, droždia a vlažnej vody vypracujeme hladké cesto. Cesto prekryjeme a necháme odpočívať pri izbovej teplote 18 – 20 hodín. Potom cesto vyklopíme na dosku, vytiahneme do strán a preložíme, zopakujeme ešte 2x (podobne ako lístkové cesto). Nakoniec vytvarujeme bochník, zľahka posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 3 hodiny kysnúť. Z cesta vytvoríme jeden väčší, alebo viac menších bochníkov, ktoré posypeme sezamovým semienkom, pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 190 °C asi 30 -40 minút.
Necháme vychladnúť na rošte.
Bude vás zaujímať: Celiakia - praktické rady k príprave diétnych pokrmov