Olomoucké lievance

Lievance na sladko, to pozná každý. Ale čo tak vyskúšať niečo slané? Napríklad takéto lievance s olomouckými syrečkami. Niekomu možno olomoucké syrečky „nevoňajú“, no obsahujú napríklad množstvo bielkovín, ktoré naše telo potrebuje. Ak máte chuť na zdravé slané raňajky alebo večeru, len do toho!

Olomoucké lievance Zdroj: súkr. archív

Čo budeme potrebovať (1 porcia)?

  • 50 g olomouckých syrečkov
  • 30 g ovsených vločiek
  • 1 vajce
  • 3 ČL kyslej smotany 14 % (alebo biely jogurt 3,5%)
  • 2 PL vody
  • štipka soli
  • štipka korenia

Postup

V miske si zmiešame najemno namleté ovsené vločky, vajce, smotanu (jogurt), vodu, soľ a korenie. Olomoucé syrečky nakrájame na 3 tenké kolieska. Panvicu s nepriľnavým povrchom si rozhorejeme a lyžicou tvoríme placky (ak nemáme takú panvicu, tak pridáme cca 1 PL kokosového oleja). Na každú placku uložíme 1 kolečko olomouckých syrečkov a nalejeme navrch ešte 1 PL cesta. Takto by nám mali vyjsť 3 lievance. Na panvici opekáme zhruba 3-5 minút z jednej strany a 2 minúty z druhej strany. Podávame napríklad so zeleným šalátom, schwarzwaldskou šunkou, vajcom a zeleninou.

Výživová hodnota (1 porcia lievancov):

  • 285 kCal
  • 26 g B
  • 22 g S
  • 11 g T